Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 9. 12:25

Még hatékonyabbá vált a Google Chrome beépített jelszókezelője

Rég várt funkciókkal bővül a keresőcég biztonsági megoldása, egyszerűbbé válik többek közt a többi jelszókezelőről való átváltás a hitelesítési adatok importálásának lehetőségével.

Új biztonsági és kényelmi fejlesztésekkel bővül a Google Chrome-ba épített Jelszókezelő Androidon, iOS-en és asztali gépeken egyaránt, ami így végre kezd közelíteni a hatékonyabb kezelőfelülettel rendelkező jelszókezelő szolgáltatások funkcionalitásához. A keresőcég pár apróbb változtatással most kényelmesebbé teszi a bejelentkezési adatok mentését és elérését, többek közt azzal, hogy a jelszókezelő dedikált parancsikont kap a Chrome menüsorában, illetve automatikusan meg fog jelenni a Jelszavak kezelése opció, amikor a Chrome automatikusan kitöltené a mezőket, így a felhasználó rögtön megtekintheti a tárolt hitelesítési adatokat. Végül pedig az Androidon látotthoz hasonlóan az asztali gépeken is létrehozhatunk egy parancsikont a Google Jelszókezelőnek a közvetlen eléréshez.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Lényeges újítás még biztonsági szempontból, hogy asztali gépen és laptopokon is engedélyezhető a biometrikus hitelesítés a Jelszókezelőhöz, ami főleg a közösen használt eszközök esetében jelenthet plusz biztonsági réteget. Preferenciától függően így ujjlenyomat-olvasóval, vagy arcfelismeréssel lehet azonosítani magunkat, mielőtt az eszköz automatikusan kitöltené a jelszómezőt. Mindezen felül a mentett bejelentkezési adatokhoz feljegyzéseket is menthetünk, ami megkönnyítheti a bejelentkezést, ha például több bejelentkezési adatunk van ugyanahhoz a weboldalhoz vagy szolgáltatáshoz.

Importálhatóvá válnak emellett a más jelszókezelőkben tárolt adatok, amihez először is egy .csv fájlba kell exportálni a jelszavakat, amik utána átmenthetővé válnak a Chrome-on keresztül.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.