Szerző: Koi Tamás

2023. május 31. 13:04

A legdrágább készülékek jól állják az okostelefon-piac recesszióját

A gazdasági környezet ugyan rányomta a bélyegét a globális okostelefon-eladásokra, a csúcsszegmens azonban így is köszöni szépen, remekül teljesít.

Az elmúlt évben minden körülmény adott volt ahhoz, hogy falnak menjenek az okostelefon-eladások, a jelenség pedig a legtöbb piackutató szerint az idei évkezdettel folytatódott tovább. De téved az, aki azt gondolja, minden szegmenst egyformán vetett vissza a gazdasági környezet.

canalys_top15

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Canaly májusi becsült sell-in számai az első negyedévre vonatkozóan például azt mutatják, hogy az 500 dollárba vagy annál többe kerülő okostelefonok szegmensében az év első háromhónapos időszakában éves összehasonlításban 4,7%-os forgalomnövekedést lehetett látni, miközben a teljes piac 13,3%-kal zuhant be ugyanebben az időszakban.

A csúcsszegmens eladásait nem túl nagy meglepetésre két gyártó, az Apple és a Samsung vitte a hátán az első negyedévben, a Top15-ös listához előbbi hét, utóbbi hat készüléktípust adott hozzá. Rajtuk kívül egyetlen Xiaomi és Huawei modell volt képes felkerülni a tabellára, ami egyszersmind jól mutatja, hogy az androidos csúcsszegmensben mennyi lap jut annak a gyártónak, amelyiket nem Samsungnak hívnak.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról