Szerző: Koi Tamás

2023. május 10. 14:57

Idén új processzort kaphat az Apple Watch

Ha lehet hinni a pletykáknak, az Apple Watch idén érkező 9-es szériájával végre lecseréli a kütyüben az elmúlt években szinte változatlan formában jelen lévő rendszerprocesszort a gyártó.

Három év után számottevően is hozzányúlhat az Apple Watch okosórák processzorához az Apple - állítja a Bloomberg mindig jól értesült szakírója Mark Gurman a discord-csatornáján. A szakember szerint az S9-szériában már az Apple iPhone 13-as szériájában megjelent A15 Bionicra épülő rendszerprocesszor dolgozhat majd, ami teljesítményben és energiahatékonyságban is hozhat előrelépést a széria számára.

Az Apple a 6-os sorozatú okosórák 2020-as bevezetésével váltott új chipre, melynek alapján szintén egy eredetileg iPhone-okhoz fejlesztett CPU, az iPhone 11-es szériában megjelent A13 adta. Bár a processzorokat a generációknak megfelelően azóta átkeresztelte a gyártó (így lett az S6-ból később S7 és S8), azok valójában semmilyen lényeges ponton nem változtak elődjükhöz képest.

apple-watch-series-8

Az S6 megjelenésével az Apple ugyanakkor azt kommunikálta, hogy az óra a megnövelt számítási teljesítménynek köszönhetően 20%-kal gyorsabban indítja el az alkalmazásokat elődjeinél.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az S9 chip potenciális teljesítményhozadékát egyelőre még csak megbecsülni sem lehet, az azonban valószínűsíthető, hogy a fejlettebb (4-5 nm szemben a 7 nm-rel) gyártástechnológiának köszönhetően az új lapka áramfogyasztása valamelyest csökkenhet majd, ami a hosszabb akkumulátoros üzemidő mellett teret adhat későbbi fejlesztéseknek is.

Az Apple ugyanakkor egyelőre a legkevésbé sincs rászorulva arra, hogy feszített tempóban újítsa meg okosóráit, az Apple Watch széria ugyanis a legtöbb piacfelmérés szerint toronymagasan uralja az okosórák szegmensét. A cég ettől függetlenül fokozatosan igyekszik diverzifikálni a portfóliót, így a korábbi gazdaságos Apple Watch (az SE sorozat) és a sima változat mellé tavaly behozta a kínálatba az exkluzívabb, sportoláshoz jobban passzoló Apple Watch Ultrát.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról