Szerző: Koi Tamás

2023. május 10. 14:57

Idén új processzort kaphat az Apple Watch

Ha lehet hinni a pletykáknak, az Apple Watch idén érkező 9-es szériájával végre lecseréli a kütyüben az elmúlt években szinte változatlan formában jelen lévő rendszerprocesszort a gyártó.

Három év után számottevően is hozzányúlhat az Apple Watch okosórák processzorához az Apple - állítja a Bloomberg mindig jól értesült szakírója Mark Gurman a discord-csatornáján. A szakember szerint az S9-szériában már az Apple iPhone 13-as szériájában megjelent A15 Bionicra épülő rendszerprocesszor dolgozhat majd, ami teljesítményben és energiahatékonyságban is hozhat előrelépést a széria számára.

Az Apple a 6-os sorozatú okosórák 2020-as bevezetésével váltott új chipre, melynek alapján szintén egy eredetileg iPhone-okhoz fejlesztett CPU, az iPhone 11-es szériában megjelent A13 adta. Bár a processzorokat a generációknak megfelelően azóta átkeresztelte a gyártó (így lett az S6-ból később S7 és S8), azok valójában semmilyen lényeges ponton nem változtak elődjükhöz képest.

apple-watch-series-8

Az S6 megjelenésével az Apple ugyanakkor azt kommunikálta, hogy az óra a megnövelt számítási teljesítménynek köszönhetően 20%-kal gyorsabban indítja el az alkalmazásokat elődjeinél.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az S9 chip potenciális teljesítményhozadékát egyelőre még csak megbecsülni sem lehet, az azonban valószínűsíthető, hogy a fejlettebb (4-5 nm szemben a 7 nm-rel) gyártástechnológiának köszönhetően az új lapka áramfogyasztása valamelyest csökkenhet majd, ami a hosszabb akkumulátoros üzemidő mellett teret adhat későbbi fejlesztéseknek is.

Az Apple ugyanakkor egyelőre a legkevésbé sincs rászorulva arra, hogy feszített tempóban újítsa meg okosóráit, az Apple Watch széria ugyanis a legtöbb piacfelmérés szerint toronymagasan uralja az okosórák szegmensét. A cég ettől függetlenül fokozatosan igyekszik diverzifikálni a portfóliót, így a korábbi gazdaságos Apple Watch (az SE sorozat) és a sima változat mellé tavaly behozta a kínálatba az exkluzívabb, sportoláshoz jobban passzoló Apple Watch Ultrát.

a címlapról