Szerző: Koi Tamás

2023. május 2. 13:05

Egyszerűbbé tette a csatlakozást a legnépszerűbb Twitter-alternatíva

A korábbiakhoz képest lényegesen egyszerűbbé vált a csatlakozás az egyik legnagyobb decentralizált (közösségi) hálózatához, a Mastodonhoz, melyet sokan a Twitter egyik legütőképesebb alternatívájaként aposztrofálnak.

Mióta Elon Musk átvette az irányítást a Twitter-felett, felhasználók milliói keresik a módját annak, mivel lehetne helyettesíteni az egykor szebb napokat látott csiripelős platformot. A Mastodon bár nem feleltethető meg egy az egyben a Twitternek, mégis ezt az ún. decentralizált (közösségi) hálózatot emlegetik leginkább annak legéletképesebb utódjaként, melyhez a csatlakozás azonban eddig távolról sem volt annyira egyszerű és triviális.

mastodon_reg

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A mostanra több mint 12 ezer szervert vagy témát (instance) tartalmazó Mastodon ugyanis eddig a regisztráció során a szokásos regisztrációs adatok megadása mellett arra kérte a felhasználót, jelölje meg, mely közösségekhez kíván tartozni, ami ezen a ponton vélhetően sok százezer potenciális felhasználót azonnal elriasztott a platformtól.

Az üzemeltetők ezt felismerve májustól alapesetben a saját fenntartásban működő, általánosabb témákat boncolgató mastodon.social szerverre irányítja a frissen regisztráltakat. A regisztráció ezen formája helyett bárki választhatja a régit, ha csak bizonyos témakörök érdeklik, ezzel azonban óhatatlanul számolnia kell a bőség zavarával a fentebb már említett több ezer instance kiválasztása kapcsán.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról