Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 27. 13:20

Megtévesztő üzeneteket kaptak a Neptunon a magyar egyetemisták

Átmenetileg le kellett állítani a rendszert.

Az április 26-án este történt, több hazai egyetem is érintő informatikai incidens miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) átmenetileg leállította a Neptun rendszert. Az intézmény az újraindításig a hallgatók türelmét kérte, illetve felhívta rá a figyelmet, hogy a rendszeren belül érkező hamis e-mailekre semmiképpen ne válaszoljanak. Az ügyben a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE és az Óbudai Egyetem hallgatói is érintettek voltak, akik trágár nyelvezetű, a Telex nevével visszaélő üzeneteket kaptak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Másnap az intézmény újabb tájékoztatást tett közzé honlapján arról, hogy a vizsgálatok alapján az elkövetők egy ELTE-s Neptun-kóddal és jelszóval visszaélve tudtak hamis üzeneteket kiküldeni. Az intézmény bevallása szerint megtette a szükséges lépéseket, és blokkolta az érintett ELTE-polgár Neptun-hozzáférését, majd a rendszer webes felületét újra elérhetővé tette mind az oktatók, mind a hallgatók számára.  Az intézmény továbbá felhívta rá a figyelmet, hogy a hallgatók rendszeresen változtassanak jelszót, és hagyják figyelmen kívül a gyanús e-maileket, ne kattintsanak a bennük elhelyezett linkekre.

Az ELTE a honlapján közzétett közleményen kívül egyelőre nem szolgált további információkkal, így többek közt azt sem tudni, hogy az üzenetekben említett adatlopásra tett utalás mennyire hordoz valódi tartalmat, és történhetett-e tényleges adatszivárgás.

neptun_üzenet

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.