Szerző: Koi Tamás

2023. április 21. 09:15

Valaki majd 14 millió forintot fizetett azért, hogy kibonthasson egy első generációs iPhone-t

Vannak a lelkes gyűjtők, akik képesek dollár tízezreket fizetni egy-egy eredeti, évtizedekkel ezelőtt megjelent kütyüért és vannak olyanok is, akik miután kifizették egy ilyen gigantikus összeget, kamerák előtt csinálnak unboxing videót, mintha csak egy időgépbe kerültek volna.

Az eredeti iPhone idestova 16 évvel ezelőtt került a boltokba, végérvényesen megváltoztatva ezzel az okostelefonok piacát (mely egyes vélekedések szerint akkoriban még nem is létezett). Az első generációs készülékekből mára érthető módon nagyon kevés működőképes darab maradt fenn és annál is kevesebb teljesen original csomagolású példány. Az egyiket nemrég aukción árverezték el 40 ezer dollárért (mai árfolyamon kb. 13,7 millió forint), a vevő pedig a YouTube egyik legismertebb tech vloggere volt.

13:24
 

I Spent $40,000 to Unbox a Sealed Original iPhone!

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Marques Brownlee, alias MKBHD 16,8 millió csatornafeliratkozóval és eddig nagyjából 1500 videóval meglehetősen gyakorlott tartalomgyártónak számít, a 16 éves, 40 ezer dolláros iPhone unboxing videója közben azonban néha még neki is meg-megremegett a keze. A videó egyébként egészen szürreális élmény, 2007-ben ugyanis még meglehetősen ritkaságszámba ment ez a műfaj, hovatovább a YouTube maga is éppen csak betöltötte a második életévét.

Az eredeti, első generációs iPhone-nal kapcsolatos néhány érdekesség:

  • a készüléken nem volt sem App Store, illetve háttérképet sem lehetett rajta változtatni, szóval minden egyes iPhone pont ugyanúgy nézett ki,
  • a telefon aktiválása csak iTunes-en keresztül volt lehetséges,
  • az első generációs iPhone kizárólag 2G-s hálózatokon működött, a telefonok gyárilag AT&T/Cingular SIM-mel érkeztek (fun fact: az AT&T 2017-ben, tíz évvel az első iPhone piacra kerülését követően lekapcsolta a 2G-hálózatát).

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról