:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 21. 09:15

Valaki majd 14 millió forintot fizetett azért, hogy kibonthasson egy első generációs iPhone-t

Vannak a lelkes gyűjtők, akik képesek dollár tízezreket fizetni egy-egy eredeti, évtizedekkel ezelőtt megjelent kütyüért és vannak olyanok is, akik miután kifizették egy ilyen gigantikus összeget, kamerák előtt csinálnak unboxing videót, mintha csak egy időgépbe kerültek volna.

Az eredeti iPhone idestova 16 évvel ezelőtt került a boltokba, végérvényesen megváltoztatva ezzel az okostelefonok piacát (mely egyes vélekedések szerint akkoriban még nem is létezett). Az első generációs készülékekből mára érthető módon nagyon kevés működőképes darab maradt fenn és annál is kevesebb teljesen original csomagolású példány. Az egyiket nemrég aukción árverezték el 40 ezer dollárért (mai árfolyamon kb. 13,7 millió forint), a vevő pedig a YouTube egyik legismertebb tech vloggere volt.

13:24
 

I Spent $40,000 to Unbox a Sealed Original iPhone!

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Marques Brownlee, alias MKBHD 16,8 millió csatornafeliratkozóval és eddig nagyjából 1500 videóval meglehetősen gyakorlott tartalomgyártónak számít, a 16 éves, 40 ezer dolláros iPhone unboxing videója közben azonban néha még neki is meg-megremegett a keze. A videó egyébként egészen szürreális élmény, 2007-ben ugyanis még meglehetősen ritkaságszámba ment ez a műfaj, hovatovább a YouTube maga is éppen csak betöltötte a második életévét.

Az eredeti, első generációs iPhone-nal kapcsolatos néhány érdekesség:

  • a készüléken nem volt sem App Store, illetve háttérképet sem lehetett rajta változtatni, szóval minden egyes iPhone pont ugyanúgy nézett ki,
  • a telefon aktiválása csak iTunes-en keresztül volt lehetséges,
  • az első generációs iPhone kizárólag 2G-s hálózatokon működött, a telefonok gyárilag AT&T/Cingular SIM-mel érkeztek (fun fact: az AT&T 2017-ben, tíz évvel az első iPhone piacra kerülését követően lekapcsolta a 2G-hálózatát).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.