Szerző: Koi Tamás

2023. április 20. 14:15

Megszületett a politikai megállapodás az európai chipgyártás támogatásáról

Tegnap megszületett az Európai Unión belül a politikai konszenzus az európai chipgyártás támogatását célzó European Chips Act jogszabályi keretrendszer létrehozásáról. A chipgyártás uniós támogatása kulcsfontosságú a kontinens digitális iparágának megerősítése érdekében, a törvényalkotás sebessége azonban itt is nagyságrendekkel el van maradva az USA-hoz képest.

Tegnap politikai konszenzus született az Európai Parlament és a Tanács között az európai félvezetőgyártás felpörgetését célzó, jogszabály által biztosított támogatási keret kapcsán. Az European Chips Act összesen mintegy 43 milliárd eurós beruházási forrást biztosítana a helyi félvezetőgyártók, illetve az Európában befektetni szándékozó külföldi cégek (pl. Intel) számára.

wafer_3

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az Európai Bizottság által 2022 elején előterjesztett European Chips Act egyik deklarált célja, hogy Európa függőségét a globális félvezető-ellátási láncon belül lényegesen csökkentse annak érdekében, hogy a koronavírus járvány alatt tapasztalható ellátási problémák a lehető legkevésbé érintsék a kontinens gazdaságát.

Kiemelt cél emellett, hogy az európai chipgyártási kompetencia fokozatos jelentéktelenné válását megfordítsa, így Európa hozzájárulását a globális chiptermeléshez a jelenlegi nagyjából 10%-ról 2030-ra 20%-ra növelje.

Az ehhez szükséges beruházásösztönző támogatást részben adókedvezmények, részben közfinanszírozás útján képzeli el az EU, hasonlóan ahhoz, ahogy az Egyesült Államok is bevezette a CHIPS Act nevű támogatási csomagot, melynek keretét március elejétől nyitották meg a pályázó cégek számára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról