:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 20. 14:15

Megszületett a politikai megállapodás az európai chipgyártás támogatásáról

Tegnap megszületett az Európai Unión belül a politikai konszenzus az európai chipgyártás támogatását célzó European Chips Act jogszabályi keretrendszer létrehozásáról. A chipgyártás uniós támogatása kulcsfontosságú a kontinens digitális iparágának megerősítése érdekében, a törvényalkotás sebessége azonban itt is nagyságrendekkel el van maradva az USA-hoz képest.

Tegnap politikai konszenzus született az Európai Parlament és a Tanács között az európai félvezetőgyártás felpörgetését célzó, jogszabály által biztosított támogatási keret kapcsán. Az European Chips Act összesen mintegy 43 milliárd eurós beruházási forrást biztosítana a helyi félvezetőgyártók, illetve az Európában befektetni szándékozó külföldi cégek (pl. Intel) számára.

wafer_3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Európai Bizottság által 2022 elején előterjesztett European Chips Act egyik deklarált célja, hogy Európa függőségét a globális félvezető-ellátási láncon belül lényegesen csökkentse annak érdekében, hogy a koronavírus járvány alatt tapasztalható ellátási problémák a lehető legkevésbé érintsék a kontinens gazdaságát.

Kiemelt cél emellett, hogy az európai chipgyártási kompetencia fokozatos jelentéktelenné válását megfordítsa, így Európa hozzájárulását a globális chiptermeléshez a jelenlegi nagyjából 10%-ról 2030-ra 20%-ra növelje.

Az ehhez szükséges beruházásösztönző támogatást részben adókedvezmények, részben közfinanszírozás útján képzeli el az EU, hasonlóan ahhoz, ahogy az Egyesült Államok is bevezette a CHIPS Act nevű támogatási csomagot, melynek keretét március elejétől nyitották meg a pályázó cégek számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.