Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 11. 14:40

Már Androidon is archiválhatók a ritkán használt appok

Ismét az Apple példáját követi a keresőóriás.

A Google hivatalosan is elkezdte elérhetővé tenni új archiválási eszközét androidos mobilokra, amely anélkül szabadít fel több tárhelyet a felhasználónak, hogy teljesen eltávolítaná a készülékről a ritkán használt appokat, illetve a hozzátartozó adatokat. A keresőcég állítása szerint az automatizált eszköz akár 60 százalékot is képes lefaragni a ritkán használt alkalmazások által elfoglalt tárhelyből.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az „archivált” alkalmazások egy megkülönböztető, felhőt ábrázoló ikont kapnak a saját ikonjuk felé, amire ha a felhasználó rákattint, ismét letöltődik a működéshez szükséges kódok egy része. A funkció főként azon androidos eszközök esetében lehet hasznos, amelyeknek nem bővíthető a tárhelyük, bár nem minden alkalmazás jogosult az archiválásra: csak azok az alkalmazások vehetnek részt a programban, amelyek fejlesztői az App Bundle formátumot használják (ez biztosítja, hogy az alkalmazás telepítésekor csak a szükséges erőforrások töltődjenek le a telefonra). Az archiválási lehetőséget egy felugró ablakban lehet engedélyezni új alkalmazás telepítésekor.

Az automatikus archiváló eszköz néhány évvel azután jelenik meg, hogy az Apple kiadta az iOS 11-gyel érkező „Offload Unused Apps” funkciót, ez szintén hasonlóan „törli” a keveset használt alkalmazásokhoz tartozó kódokat iPhone-okon, miközben megőrzi a felhasználói adatokat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról