:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 6. 09:09

Először választottak magyar fejlesztőt a CNCF nagykövetei közé

Sági-Kazár Márk nagykövetként járulhat hozzá a felhőalapú és nyílt forráskódú ökoszisztéma közösségének építéséhez.

A Cloud Native Computing Foundation (CNCF) nevű független iparági testület új nagykövetei közé választotta Sági-Kazár Márkot a Cloud Native Ambassadors 2.0 program keretén belül, aki a felhőalapú natív technológiák szószólójaként segítheti elő a CNCF-projektek világszerte történő népszerűsítését. A Linux Foundation részeként működő CNCF-t a konténertechnológia fejlesztésének céljából alapították 2015-ben, és felhőorientált nyílt forrású projektek - például Kubernetes, Prometheus, Helm, Fluentd fejlesztésébe segít be, legfontosabb támogatói között említhető az Amazon, a Cisco, az IBM, a Google, a Microsoft és az Oracle.

A tesület 2016-ban indította el az első Cloud Native Ambassadors programot azzal a céllal, hogy elősegítse a közösség növekedését és a CNCF projektjeivel kapcsolatos promóciót. A nagykövetek száma a kezdetek óta idénre már 15-ről 155-re nőtt, akik 124 céget és 37 országot képviselnek, amibe elsőként Sági-Kazárral már Magyarország is beletartozik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szervezet idén ismét megnyitotta a jelentkezést egy továbbfejlesztett programban, aminek keretén belül a közösségi vezetők, azaz ambassadorok támogatást, finanszírozást és képzést kapnak a CNCF-től rendezvényeken való részvételhez, tartalmak létrehozására vagy mások mentorálására, valamint együttműködhetnek a CNCF munkatársaival a közösségi kezdeményezések lebonyolításában.

Sági-Kazár több éves tapasztalattal rendelkezik cloud native és nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésében, jelenleg nyílt forráskódú projektekért felelős tech leadként dolgozik a Cisconál, korábban szoftverfejlesztőként a cég által felvásárolt Banzai Cloudnál. Számos nyílt forráskódú projekt vezetője, beleértve a Dex-et és nyílt forráskódú, többnyire Go-könyvtárak, köztük a Viper fejlesztője. A cloud native alkalmazások fejlesztése  mellett éveket töltött az alkalmazások felhőben és/vagy Kubernetesen történő futtatására szolgáló platformok kiépítésével, integrálva a Cloud Native környezet jól ismert összetevőit. A hazai fejlesztői közösség aktív tagja, Go és Kubernetes témájú meetupok szervezője.

A programba azért jelentkezett, mert úgy érezte, Magyarországon korlátozottak a lehetőségek az általa végzett tevékenységekben, érdekelte a lehetőség, hogy a nemzetközi porondon hogyan tud résztvenni - árulta el a HWSW-nek. A nagykövet feladata többek közt a cloud native tech, open source projektek népszerűsítése tartalomgyártás révén, amiben szabad kezet kap a tartalomkészítő, legyen szó live streamről, videókról, blogbejegyzésekről, ezekről egy havi meeting keretén belül kell elszámolni. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 04:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.