Szerző: Koi Tamás

2023. március 14. 12:24

Májustól bárki beültetheti saját 3D-s avatarját egy Teams-értekezletre

A súlyosan introvertált (otthoni) irodai rabszolgák néhány hónapon belül immár Teams-en is beültethetik egy meetingre saját 3D-s avatarjukat, ezzel látványosan elrejtőzve a kollégák kíváncsi, fürkésző tekintete elől.

Az online értekezletek egyik veteránjának számító Microsoft Teams idén egyik újítást vezeti be a másik után: először jönnek az MI-alapú új funkciók, aztán egy mindenkit garantáltan és totálisan összezavaró előfizetőimodell-váltás, új kliensverzió PC-re és ha ez nem lenne elég, rövidesen a 3D-s avatarok is megérkeznek a Microsoft platformjára.

teams_3d_avatar

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 3D-s képmások használata a különféle kollaborációs rendszerekben nem számít teljesen új keletű megoldásnak, a rivális Zoomnál például szintén nemrég jelentek meg a humanoidot formáló avatarok, előtte azonban bárki megjelenhetett tehénként, mosómedveként vagy cuki kiskutyusként is a meetingeken.

A Teams-féle 3D-s avatarok a riválistól annyiban mindenképpen különböznek, hogy - legalábbis az eddig látott koncepciók alapján - úgy lesznek élethűbbek, hogy egyáltalán nem támaszkodnak a webkamera képére, a 3D-s figura mimikáját ugyanis egy az egyben a beszélő hangja alapján állítja majd elő a rendszer.

A 3D-s avatarok beépítése a Teams-be nem ma kezdődött folyamat, a Microsoft alig néhány nappal a Meta átkeresztelését követően, 2021 őszén jelentette be, hogy 3D-s avatarokkal egészíti majd ki a Teamset, a végleges verzió kiadása azonban az eredeti tervekhez képest kissé megkésett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról