Szerző: Koi Tamás

2023. január 18. 13:45

Van egy apró szépséghibája a Samsung házibarkács-programjának

Tulajdonképpen fel sem tűnt eleinte, de a Samsung még az Apple-nél is zseniálisabban trollkodta meg a right to repair mozgalmat, amikor tavaly elindította saját házibarkács-programját, melyet most a Galaxy S22 sorozat tagjaira is kiterjesztett.

A javításhoz való jog, különösen egy drága elektronikai termék esetén annyira fontos momentum, hogy már-már alkotmányba kellene foglalni, hiszen miért dobna ki valaki egy egyébként jól működő okostelefont, tabletet netán tévét, ha valamelyik, egyébként cserélhető komponense tönkrement?

s22_bettery

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple után részben ennek a nyomásnak engedve a Samsung is útjára indította saját házibarkács programját, amiben otthoni körülmények között javíthatók, pontosabban cserélhetők ki bizonyos komponensei egyes okostelefon és tablet típusoknak.

A dél-koreai cég éppen most terjesztette ki a programot a rövidesen utódot kapó Galaxy S22 szériára, de ha nem a The Verge-dzsen látom, nem hiszem el, hogy a gyártó mennyire zseniálisan trollkodta meg az egész ügymenetet.

A Samsung csúcskategóriás mobiljaiban a készülék kijelzője és az akku egy fődarabnak számít ugyanis, azaz

ha valaki valamilyen okból kifolyólag otthon akarja kicserélni az elöregedett akkumulátort az okostelefonjában, akkor a kijelzőt is ki kell cserélnie vele együtt, mivel a két egység otthoni körülmények között elválaszthatatlanul össze van ragasztva.

Egy otthoni akkucsere ezért egy Galaxy S22 esetében 167 dollárba, az S22 Plus-nál 190 dollárba, az S22 Ultránál pedig 240 dollárba kerül a tengerentúlon - mondjuk úgy is tekinthetünk minderre, hogy az akku mellé igazán jutányos áron jár egy grátisz kijelző is, legalábbis az Apple-nél a gyári cserekijelzők önállóan egy nagyságrenddel drágábbak ennél. És még akku sem jár hozzájuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról