Szerző: Koi Tamás

2023. január 17. 13:30

Jön a Google Groguja, és ennek semmi köze Yodához

Saját UWB- és Bluetooth-alapú trackeren dolgozik egy ideje a Google. A cég állítólag a Nest termékcsaládban hozza majd forgalomba az újdonságot, melyre az AirTag közvetlen riválisaként tekint.

A Google-nek is lesz saját AirTagje, pontosabban egy olyan trackere, mely az Apple kerek kis kütyüjéhez hasonlóan UWB-n (ultra-wideband) és Bluetooth LE-kapcsolaton keresztül jelenti le saját helyzetét a környezetében lévő okostelefonoknak, hogy aztán a jogos tulajdonos pontos képet kaphasson erről, vagy teljesen jogszerűtlenül kövessen másokat.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A tracker állítólag Grogu belső kódnéven fut a Google-nél, a fejlesztést pedig a Nest eszközöket kidolgozó csapat végzi a cégen belül. Kiszivárgott információk szerint a Grogu (nyilván ennél jóval középszerűbb névvel kerül majd forgalomba) több színben érkeznek majd, illetve éppúgy lesz majd az egységeknek saját hangszórójuk, mint az Apple AirTageknek.

A Google saját nyomkövetőit a várakozások szerint májusban, a Google I/O alkalmával jelenthetik majd be, az eszköz pedig valószínűleg az év második felében, az új Pixel mobilokkal együtt jelenhet majd meg ténylegesen a kínálatban.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról