Szerző: Koi Tamás

2023. január 5. 11:05

Nem hiánycikk többé a PS5

Immár nem kell a veséjét adnia cserébe annak, aki PS5-öt szeretne vásárolni, csak jó sok pénzt, a Sony nextgen konzolgépe ugyanis hivatalosan nem hiánycikk többé.

A karácsonyi roham után pár héttel a Sony hivatalosan is bejelentette, hogy immár megoldódott a PlayStation 5 konzolgépek gyártási-ellátási problémája, így a játékgép nem számít hiánycikknek többé. A Las Vegas-i CES-en a gyártó emellett közölte, hogy a gépből eddig több mint 30 millió példány talált gazdára egy olyan időszakban, amikor gyakorlatilag folyamatosan hiány volt a nextgen konzolokból a beszállítói lánc akadozásai miatt.

ps5_editions

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A PS5 konzolgépek két változatban kerültek piacra több mint két évvel ezelőtt, 2020 novemberében. A lemezmeghajtóval ellátott változat hivatalos ára akkor 499, a digitális változaté pedig 399 dollár volt - ez a magyar piacon 189990 és 149990 forintos induló árnak felelt meg, bónusz játék nélkül.

Az elmúlt több mint két év alatt a Sony elsősorban a nagyobb piacok ellátására koncentrált, az árfolyammozgás és a gyártói áremelés ugyanakkor nem telt nyom nélkül hazánkban sem, így a két konzolt most 269990 és 226990 forintos fogyasztói áron listázza a legtöbb forgalmazó (igaz ehhez jár egy ajándék játék is) - ez alsó hangon 45%-os áremelésnek felel meg. 

Gyors kutatásunk alapján PS5-ből (legalábbis a lemezes változatból) az összes nagy magyar forgalmazónál elérhető készlet, így a konzol jelenleg kapható a Konzolvilág, a MediaMarkt és az Emag online felületein egyaránt.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról