Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 3. 10:22

A tárhelyet kíméli a Telegram évbúcsúztató frissítése

A Telegram pár napja kigördült évzáró frissítése többek közt új csevegési funkciókat és továbbfejlesztett adatvédelmi beállításokat hoz.

Frissített médiaszerkesztővel érkezett a Telegram új kiadása (9.3), ami immáron lehetővé teszi olyan, korábban nem elérhető funkciók használatát, mint a képek és videók egyes részleteinek kidekorálása vagy elfedése. A jellemzően képszerkesztő programokból ismert új blur eszköz segítségével a fotók bizonyos területei könnyen elhomályosíthatóvá válnak egyenesen a csevegőből, ami főleg az érzékeny információk elrejtését, vagy az egyes felvételeken látható háttérszereplők arcának kitakarását könnyíti meg.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Változtathatóvá vált a médiatartalmakra helyezett szövegek betűtípusa, mérete és háttérszíne, hasonlóan az Instagram és a Snapchat szövegszerkesztőjéhez. Emellett az alakzatok hozzáadása is gyorsabban megy, így a szerkesztőből már könnyen elérhetők többek közt a téglalap, kör, nyíl, csillag alakzatok, illetve csevegési buborékok. A csevegőben küldött tartalmakra "spoiler filter" rakható, ami lényegében kitakarja az előnézetet, hogy csak kattintás után váljon láthatóvá a meglepetésként küldött kép vagy videó.

Ennél is fontosabb talán, hogy a Telegramon keresztül folytatott kommunikáció már akár úgyis működhet, hogy a megosztott fájlok semennyi tárhelyet nem foglalnak el az eszközön, mivel a médiafájlok és dokumentumok eltávolítás után bármikor újra letölthetővé válnak a felhőből. Az is beállíthatóvá vált, hogy adott idő elteltével automatikusan törlődjenek a gyorsítótárban tárolt adatok a privát chatekből, csoportokból és csatornákból, illetve kördiagramon követhető, hogy mennyi helyet foglalnak el a különféle típusú fájlok, videók, dokumentumok, zenei tartalmak és fotók.

Apróság, de a kontaktoknak már magunk is beállíthatunk olyan profilképeket, amiket csak mi látunk, a másik fél nem, a saját fiókunkhoz pedig hozzárendelhetünk nyilvánosan, illetve csak kiválasztott kontaktok számára látható avatart.

telegram-9-3-0-2

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról