Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 3. 10:22

A tárhelyet kíméli a Telegram évbúcsúztató frissítése

A Telegram pár napja kigördült évzáró frissítése többek közt új csevegési funkciókat és továbbfejlesztett adatvédelmi beállításokat hoz.

Frissített médiaszerkesztővel érkezett a Telegram új kiadása (9.3), ami immáron lehetővé teszi olyan, korábban nem elérhető funkciók használatát, mint a képek és videók egyes részleteinek kidekorálása vagy elfedése. A jellemzően képszerkesztő programokból ismert új blur eszköz segítségével a fotók bizonyos területei könnyen elhomályosíthatóvá válnak egyenesen a csevegőből, ami főleg az érzékeny információk elrejtését, vagy az egyes felvételeken látható háttérszereplők arcának kitakarását könnyíti meg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Változtathatóvá vált a médiatartalmakra helyezett szövegek betűtípusa, mérete és háttérszíne, hasonlóan az Instagram és a Snapchat szövegszerkesztőjéhez. Emellett az alakzatok hozzáadása is gyorsabban megy, így a szerkesztőből már könnyen elérhetők többek közt a téglalap, kör, nyíl, csillag alakzatok, illetve csevegési buborékok. A csevegőben küldött tartalmakra "spoiler filter" rakható, ami lényegében kitakarja az előnézetet, hogy csak kattintás után váljon láthatóvá a meglepetésként küldött kép vagy videó.

Ennél is fontosabb talán, hogy a Telegramon keresztül folytatott kommunikáció már akár úgyis működhet, hogy a megosztott fájlok semennyi tárhelyet nem foglalnak el az eszközön, mivel a médiafájlok és dokumentumok eltávolítás után bármikor újra letölthetővé válnak a felhőből. Az is beállíthatóvá vált, hogy adott idő elteltével automatikusan törlődjenek a gyorsítótárban tárolt adatok a privát chatekből, csoportokból és csatornákból, illetve kördiagramon követhető, hogy mennyi helyet foglalnak el a különféle típusú fájlok, videók, dokumentumok, zenei tartalmak és fotók.

Apróság, de a kontaktoknak már magunk is beállíthatunk olyan profilképeket, amiket csak mi látunk, a másik fél nem, a saját fiókunkhoz pedig hozzárendelhetünk nyilvánosan, illetve csak kiválasztott kontaktok számára látható avatart.

telegram-9-3-0-2

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról