Szerző: Koi Tamás

2022. december 9. 13:10

Egyszerre ment enegriát és memóriát az új Chrome

A Chrome böngésző egykor éppen a sebességével vált népszerűvé, majd győzte le az Internet Explorert és minden mást, csak hogy mára az egyik leglassabb, leginkább erőforrásigényes böngésző váljon belőle. A Google-nél is érzik ezt, a Chrome 108-as verziójától ezért két fontos fejlesztés segíti az erőforrásszűkében lévő felhasználókat.

A nyitott böngészőfülek végtelen elburjánzása egyrészt a mai, rendkívüli információéhség miatt teljesen elfogadott jelenség - amit nehéz azonban ezzel együtt elfogadni, az az egykor harmatkönnyű böngészők ebből fakadó erőforrászabáló mivolta. A Google most két fontos újítást hozott a Chrome-ba, mely iskolapéldája annak, hogyan tud egy egykor könnyű és gyors szoftver az évek során teljesen kifordulni önmagából.

A Chrome a jövőben két új megoldást kíván nyújtani a fenti problémára: az Energy Saver és a Memory Saver módok neve magukért beszél, az egyik a noteszgépek akkus üzemidejét próbálja meghosszabbítani, míg a másik a memóriahasználatot optimalizálja.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az Energy Saver mód 20%-os akkutöltöttségi szint alatt aktiválódik, és annyit csinál, hogy a háttérben futó folyamatokat korlátozza, valamint egyes vizuális effekteket, elemeket kikapcsol a weboldalak megjelenítésénél, ezzel összességében kisebb terhet róva a CPU/GPU párosra.

A Memory Saver üzemmód egyszerűen kilövi a memóriából a nem használt tabeket, ezzel összességében "akár 40%" operatív tárat felszabadítva. 

A két új funkció a következő hetekben fokozatosan válik elérhetővé a Chrome-felhasználók számára Windows, mac OS és ChromeOS platformokon.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról