Szerző: Koi Tamás

2022. december 1. 13:01

Megint egy lépéssel közelebb kerültünk a törhetetlen telefonkijelzőkhöz

Megint feljebb tette a lécet az okostelefonok legsérülékenyebb felületének számító kijelzőüvegekre specializálódott Corning.

Kevés szomorúbb látvány van annál, amikor egy csúcskategóriás okostelefon meredeken lefelé ívelő röppályát leírva végül a földbe - vagy rosszabb esetben valamilyen keményebb anyagba - csapódik. Évekkel ezelőtt a kijelző sérülése ilyenkor garantált volt, szerencsére azonban a Gorilla Glass üvegeket fejlesztő Corning sokat tett azért, hogy az efféle balesetek mind kisebb része járjon végzetes következményekkel.

victus2

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

A cég november végén rántotta le a leplet legújabb kijelzőüveg-kompozitjáról, a Corning Gorilla Glass Victus 2-ről, mely a cég szerint kevésbé hajlamos ripityára törni, ha betonnal találkozik, ezzel együtt ugyanolyan hatásfokkal képes ellenállni a karcoknak, mint az első generációs Victus üveg. Ez azért fontos, mivel a kijelzőüvegek esetében a két említett tulajdonság ritkán jár kéz a kézben, vagyis egy kijelzőüveg vagy rugalmas és kevéssé törik, viszont cserébe a puhább anyag jobban karcolódik vagy éppen fordítva.

A Victus 2 a gyártó szerint nagyobb magasságokból való leejtést is elvisel, de aki kicsit is figyelt fizikaórán, az tisztában van vele, hogy a képlet nem ilyen egyszerű. A Corningnál márpedig figyeltek, ezért külön kiemelik, hogy a fejlesztésre azért volt elsősorban szükség, mivel napjaink okostelefonjai átlagosan 15 százalékkal nehezebbek és 10 százalékkal nagyobbak, mint négy évvel ezelőtt voltak, ami önmagában nagyobb terhet ró a törékeny üvegfelületekre (és persze a tulajdonos zsebére).

Egyelőre nincs hír róla, hogy mely gyártó használhatja majd először a Victus 2-t, nagyobb téteket tennénk azonban rá, hogy elsők között a Samsung soron következő csúcsmodellje, a Galaxy S23 fogja megkapni az új üveget.

a címlapról