Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 16. 12:21

Egy befektető szerint az Alphabet példát vehetne a Twitterről

Agresszívabb optimalizálásra szólítta fel a keresőóriást az egyik legnagyobb részvényes, aki többek közt szorgalmazza a tömeges leépítést is.

A TCI Fund Management alapkezelő tulajdonosa, Christopher Hohn levélben jelezte az Alphabet felé azon meglátását, hogy a keresőóriásnak a többi nagy techóriást követve jelentősebb létszámcsökkentést lenne javasolt végrehajtania, említve példaként a Metát és a Twittert. Az aktivista fedezeti alap az Alphabet 20 legnagyobb részvényese közé tartozik, meglátása szerint kevesebb alkalmazottal hatékonyabb lenne a cég működése, a keresőóriásnak határozottabb válaszokat kell adnia a gazdasági problémákra.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Alphabet toborzás terén eddig nem fogta vissza magát, az alkalmazottak száma évente átlagosan 20 százalékkal nőtt, 2017-hoz viszonyítva pedig megduplázódott, mikor az állomány tavaly 187 ezer főre emelkedett. Emellett az egyik legjobb fizetést kínálja a szakembereknek a Szilícium-völgyben: tavaly az éves medián fizetés 295 884 dollár volt, ami 67 százalékkal magasabb, mint a Microsoft által évente kifizetett 177 858 dollár, a 20 legnagyobb techcég medián fizetése pedig 117 ezer dollár körül mozog. A befektetők szerint ez a hatalmas különbség sem indokolt, még ha el is ismerik, hogy az Alphabet a legjobb mérnököket foglalkoztatja.

A befektetők arra is felszólították az Alphabetet, hogy állítsa le a túl költséges, hosszútávon eredményeket hozó projekteket, például a Waymo önvezető autó fejlesztését, ami az elmúlt öt év során összesen 20 milliárd dolláros veszteséget hozott össze.

A layoffs.fyi szerint 2022-ben eddig összesen több mint 121 000 elbocsátást könyvelhetett el 789 technológiai vállalat, a számok az idei februári 3625 elbocsátásról november első felében 25 563-ra ugrottak.

a címlapról