Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 16. 12:21

Egy befektető szerint az Alphabet példát vehetne a Twitterről

Agresszívabb optimalizálásra szólítta fel a keresőóriást az egyik legnagyobb részvényes, aki többek közt szorgalmazza a tömeges leépítést is.

A TCI Fund Management alapkezelő tulajdonosa, Christopher Hohn levélben jelezte az Alphabet felé azon meglátását, hogy a keresőóriásnak a többi nagy techóriást követve jelentősebb létszámcsökkentést lenne javasolt végrehajtania, említve példaként a Metát és a Twittert. Az aktivista fedezeti alap az Alphabet 20 legnagyobb részvényese közé tartozik, meglátása szerint kevesebb alkalmazottal hatékonyabb lenne a cég működése, a keresőóriásnak határozottabb válaszokat kell adnia a gazdasági problémákra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Alphabet toborzás terén eddig nem fogta vissza magát, az alkalmazottak száma évente átlagosan 20 százalékkal nőtt, 2017-hoz viszonyítva pedig megduplázódott, mikor az állomány tavaly 187 ezer főre emelkedett. Emellett az egyik legjobb fizetést kínálja a szakembereknek a Szilícium-völgyben: tavaly az éves medián fizetés 295 884 dollár volt, ami 67 százalékkal magasabb, mint a Microsoft által évente kifizetett 177 858 dollár, a 20 legnagyobb techcég medián fizetése pedig 117 ezer dollár körül mozog. A befektetők szerint ez a hatalmas különbség sem indokolt, még ha el is ismerik, hogy az Alphabet a legjobb mérnököket foglalkoztatja.

A befektetők arra is felszólították az Alphabetet, hogy állítsa le a túl költséges, hosszútávon eredményeket hozó projekteket, például a Waymo önvezető autó fejlesztését, ami az elmúlt öt év során összesen 20 milliárd dolláros veszteséget hozott össze.

A layoffs.fyi szerint 2022-ben eddig összesen több mint 121 000 elbocsátást könyvelhetett el 789 technológiai vállalat, a számok az idei februári 3625 elbocsátásról november első felében 25 563-ra ugrottak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról