:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 14. 13:37

Nincs kész a harctéri bevetésre a HoloLens

Az AR-headsetek a civil felhasználás mellett a katonai használat felé is utat törhetnek maguknak, ehhez azonban nagyon szigorú teszteknek kell először megfelelniük. A HoloLensre épülő első prototípusok viszont a harctéri bevetéshez szükséges szinte összes tesztet elbukták eddig.

Az AR headsetek bizonyos területeken, iparágakban hasznos kiegészítőnek bizonyulhatnak, adott helyzetben akár otthon is jól el lehet játszani velük, de az igazi nagyfiúk játszóterén, a harctéren még hosszú évekig kell várni a tömeges bevetésükre. Erre utal legalábbis az a publikus anyag, mely a HoloLensre épülő katonai projekt, az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) tesztelésének körülményeit foglalja össze.

usaf_hololens

A dokumentum a legkevésbé sem fest jó képet a rendszer jelenlegi állapotáról, így többek között az áll benne, hogy a tesztelést végző katonák jelentős részénél léptek fel kellemetlen mellékhatások, mint például

  • hányinger,
  • fejfájás,
  • szemirritáció.

Ha ez nem lenne elég, a rendszer ráadásul számottevően csökkenti a látószöget, illetve az egység működés közben annyi fényt bocsát ki magából, hogy éjszaka könnyűszerrel ki lehet szúrni a viselőjét - belátható, hogy harctéren ez utóbbi két tulajdonság meglehetősen kellemetlen, akár végzetesnek bizonyuló helyzeteket teremthet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nem csoda, hogy a HoloLens-szel megvalósított IVAS-t utálják a gyalogság tagjai, de a projektnek akad jó néhány ellenzője a Microsofton belül is, ahol a dolgozók egy része a termék katonai célú felhasználásával nem ért egyet.

Ez alapján jó kérdés, hogy valaha megvalósul-e az a tíz évre szóló, 120 ezer HoloLens megrendelésére vonatkozó beszerzési projekt, melyet még 2019-ben hozott tető alá a Microsoft a sereggel. Ebből még a legelső, 5000 darabos kontingenst sem szállította le a Microsoft éppen a teszteken elért siralmas eredményeknek köszönhetően.

Via Bloomberg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.