:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 12. 12:25

Amire mindenki várt: jönnek a lábak a metaverzumba

Feltűnt, hogy az összes eddigi, metaverzumos demóban csupa láb nélküli avatarok vannak? Jó okkal.

A metaverzum - ahol több technológiai multi szerint a jövőben élünk majd - jelentős grafikus tuningot kaphat, annak érdekében, hogy kissé életszerűbbnek érezzék a felhasználók a benne töltött perceket. A grafika felturbózásának szükségszerűségét jól szemlélteti, hogy a platform virtuális lakóinak, vagyis a többnyire a hús-vér felhasználóról mintázott 3D-s avataroknak mindmáig komoly hiányosságuk, hogy 

NINCS LÁBUK.


A kezdetleges - és meglehetősen hiányos - ábrázolási formák miatt sokat kritizált metaverzum-grafika tuningját régóta beígérte Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója, aki a tegnapi, fejlesztőknek tartott Connect konferencián bejelentette, hogy 

JÖNNEK A LÁBAK.


meta_legs

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tegnapi demón Zuckerberg 3D-s avatarja ennek megfelelően már lábakon állva fejtette ki, hogy lábakat kreálni a virtuális valóságban nem triviális feladat, nem véletlen, hogy egyetlen olyan megoldás sincs még a csőben, mely ezt a lécet megugraná.

A lábak hiányának egyébként rendkívül prózai technológiai okai voltak eddig, illetve vannak jelenleg is: a kurrens headsetek és virtualizációs megoldások (beleértve a Connecten most bejelentett méregdrága Quest Pro-t) ugyanis csak a felsőtest - a kezekkel együtt - és az arc letapogatására, lemodellezésére alkalmasak, egyszerűen nincs olyan hardvereszköz, melyekkel a lábak mozgása leképezhető. 

Zuckerberg szerint nem is lesznek erre a célra rendszeresített, külön viselhető szenzorokat tartalmazó eszközök, helyette prediktív MI fogja kiszámolni a felsőtest mozgása alapján, hogy a felhasználó alsó végtagjai éppen milyen pozícióban lehetnek. Hogy pontosan mikortól, az ugyanakkor egyelőre kérdéses, erről ugyanis nem sok részletet árult el a bemutatóban a Meta első embere azon kívül, hogy elsőként a Horizon Worlds közösségi térben fognak megjelenni a lábbal ellátott avatarok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 17:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.