Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 26. 11:10

Már MI szinkronizálja Darth Vadert

45 év után elengedte Darth Vader kezét, pontosabban hangját a világ egyik legismertebb rosszfiúját szinkronizáló amerikai színész, James Earls Jones, akinek a kritikák szerint Vader jelentős mértékben köszönheti utánozhatatlan karakterét. A hang azért mint kiderült, mégsem utánozhatatlan, hiszen a Disney legutóbbi szériájában, az Obi-Wan Kenobiban Vader pont úgy szólalt meg, mint az 1977-es első Csillagok Háborújában - mindezt a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Darth Vadert eljátszani a vásznon bizonyos szempontból rendkívül hálás feladat, a világ talán legismertebb főgonoszát az eredeti trilógiában alakító David Prowse viszont sem valódi hangját, sem arcát nem adhatta soha a karakterhez - előbbit állítólag javíthatatlan brit tájszólása miatt cserélték le a színészlegenda, James Earl Jones hangjára.

Amikor a Disney idén tavasszal műsorra tűzte saját streamingplatformján a kronológiai szempontból az előzményfilmek és az eredeti trilógia között elhelyezkedő Obi-Wan Kenobi sorozatot, bombaként robbant a hír, hogy újra James Earl Jones kölcsönzi majd a sith lovag hangját, és csakugyan, a színész valóban feltűnt a stáblistában is, hangjának jellegzetes karaktere pedig az eredeti angol szinkronnak a szerves része volt.

vader

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Amint az most kiderült, a Disney jól átvert mindenkit, Vader eredeti szinkronhangja ugyanis a most 91 éves színész hangjának mesterséges intelligenciával leképzett, fiatalított változata volt, ami még mindig kisebb melónak tűnik, mint húsz évet fiatalítani Ewan McGregoron és Hayden Christiansenen, különös tekintettel arra, hogy Vader esetében még olyan apróságokkal sem kell foglalkozni, mint a mimika vagy az ajakszinkron.

Van némi áthallása annak is, hogy Vader hangjának MI-általi leprogramozását egy erre a feladatra szakosodott ukrán startup, a Respeecher végezte, mely korábban már dolgozott együtt a Lucasfilmmel hasonló projekteken, így ők fiatalították meg Mark Hamil hangját, aki az ifjú Luke Skywalkerként jelent meg a Mandalóriban vagy a Boba Fett könyve című Disney+ sorozatokban. 

Via Vanity Fair.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról