Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 19. 12:04

A Qualcomm 5G-s modemével kommunikálnak az új iPhone-ok a műholdakkal

Részben külső partner bevonásával, részben házon belüli hardveres fejlesztéssel oldotta meg az Apple, hogy az iPhone 14-széria tagjai műholdas hálózaton keresztül is képesek legyenek segélyhívást bonyolítani.

Magyarországon szinte nincs olyan talpalatnyi föld, ahol egyetlen mobilszolgáltatónak se lenne térereje, így ne lehetne a 112-es segélyhívó kötelező nemzeti roamingja alapján mobilos segélyhívást indítani, az Egyesült Államokban ugyanakkor gyökeresen más a helyzet. Nem véletlen, hogy az Apple látott némi üzleti lehetőséget abban, hogy az új iPhone-ok egyik legfontosabb újdonságaként a segélyhívásra használható műholdas kommunikációs kapcsolatot emelte ki, melyet az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdflottából álló Globalstar-ral közösen biztosít a cég a tervek szerint novembertől.

i14_emergency_sos

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Az iFixit jóvoltából most a kliensoldali megvalósítás hardveres részleteire is fény derült, miután a portál munkatársai nekifogtak, hogy szokásukhoz híven szétkapják az aktuális Apple csúcskészülékeket. 

Így bebizonyosodtak a korábbi pletykák, miszerint az új generációs iPhone-okba valóban a Qualcomm Snapdragon X65 típusú 5G-modeme került, ami képes kommunikálni a Globalstar szatellitek által használt n53-as 5G-sávon is a megfelelő rádiós modulokkal felvértezve.

Ez utóbbiakat, na és persze a szoftvert biztosította az Apple, mely egyébként nem titkoltan arra készül, hogy idővel teljesen lecserélje a Qualcomm megoldását egy saját fejlesztésű 5G-s modemchipre, hogy ezzel jelentősen csökkentse az új iPhone-ok komponens bekerülési költségeit.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.