:

Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 19. 12:04

A Qualcomm 5G-s modemével kommunikálnak az új iPhone-ok a műholdakkal

Részben külső partner bevonásával, részben házon belüli hardveres fejlesztéssel oldotta meg az Apple, hogy az iPhone 14-széria tagjai műholdas hálózaton keresztül is képesek legyenek segélyhívást bonyolítani.

Magyarországon szinte nincs olyan talpalatnyi föld, ahol egyetlen mobilszolgáltatónak se lenne térereje, így ne lehetne a 112-es segélyhívó kötelező nemzeti roamingja alapján mobilos segélyhívást indítani, az Egyesült Államokban ugyanakkor gyökeresen más a helyzet. Nem véletlen, hogy az Apple látott némi üzleti lehetőséget abban, hogy az új iPhone-ok egyik legfontosabb újdonságaként a segélyhívásra használható műholdas kommunikációs kapcsolatot emelte ki, melyet az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdflottából álló Globalstar-ral közösen biztosít a cég a tervek szerint novembertől.

i14_emergency_sos

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az iFixit jóvoltából most a kliensoldali megvalósítás hardveres részleteire is fény derült, miután a portál munkatársai nekifogtak, hogy szokásukhoz híven szétkapják az aktuális Apple csúcskészülékeket. 

Így bebizonyosodtak a korábbi pletykák, miszerint az új generációs iPhone-okba valóban a Qualcomm Snapdragon X65 típusú 5G-modeme került, ami képes kommunikálni a Globalstar szatellitek által használt n53-as 5G-sávon is a megfelelő rádiós modulokkal felvértezve.

Ez utóbbiakat, na és persze a szoftvert biztosította az Apple, mely egyébként nem titkoltan arra készül, hogy idővel teljesen lecserélje a Qualcomm megoldását egy saját fejlesztésű 5G-s modemchipre, hogy ezzel jelentősen csökkentse az új iPhone-ok komponens bekerülési költségeit.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.