Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 12. 10:29

Annyi az űrszemét, hogy újra kell gondolni a műholdak amortizációját

Az egykor távközlési, és egyéb, polgári célra használt, már inaktív műholdak egyre aggasztóbb méretű roncstemetőt alkotnak a fejünk felett, amivel az Egyesült Államok illetékes szabályozó hatósága szerint ideje lenne kezdeni valamit.

Itt az ideje nyugdíjba küldeni a NASA 1990-es években született iránymutatását, mely az ún. alacsony Föld körüli pályán (angolul Low Earth Orbit, azaz LEO) lévő, elsősorban távközlési, illetve egyéb polgári célra használt műholdak teljes amortizációs ciklusát szabályozza - véli az illetékes amerikai hatóság, a Federal Communications Commission (FCC). 

A több mint három évtizeddel ezelőtt született előírás értelemszerűen nem számolt ugyanis sem a Starlinkkel sem más, hasonló kezdeményezésekkel (mint például az Amazon-féle OneWeb), melyek 2025-re összességében csaknem húszezer LEO-műholdat állítanának üzembe.

space_debris

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ezek a műholdak az aktív életciklusukat követően még 25 évig orbitális pályán maradhatnak, ami a következő évtizedekre nézve olyan elképesztő mennyiségű űrszemetet feltételez, mely már a csillagászati észleléseket is zavarhatja, illetve a katonai és polgári (űr)repülés és űrkutatás számára is növekvő kockázatot jelent a nagyobb ütközési valószínűség miatt.

Az FCC ezért arra tesz javaslatot, hogy a jövőben a 25 éves "roncsidőszak" 5 évre csökkenjen, vagyis a LEO-n lévő műholdak a lekapcsolástól számítva amilyen hamar csak lehetséges, de legkésőbb ezen időszak leteltét követően elhagyják a pályát.

A javaslat a jelenleg üzemben lévő, illetve a roncstemető részét most képező műholdakra nem vonatkozik, bár vannak cégek (ilyen pl. a StarLink), melyek önkéntesen vállalnak hasonló életciklus-periódust.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.