:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 8. 12:47

Hamis női profilokkal verték át az orosz katonákat

Dekoratív hölgyeknek álcázták magukat a közösségi médiában ukrán hackerek, hogy hozzájuthassanak az orosz katonák tartózkodási helyét eláruló információkhoz.

Az orosz-ukrán háborúban zajló hadviselés kreatív terepévé vált a közösségi média a Financial Times beszámolója szerint, a lap a Hackyourmom névre keresztelt hackercsoport vezetőjével, Nikita Knysh ukrán kiberbiztonsági szakértővel beszélgetett a legújabb módszerekről.

Knysh mesélt többek közt arról is, hogy a csoport tagjai vonzó nőknek adták ki magukat számos közösségi platformon, köztük a Telegramon, hogy kapcsolatba lépjenek a Zaporizzsja megyei Melitopolban állomásozó orosz katonákkal, akiktől bókokkal és más pszichológiai módszerekkel csaltak ki fotókat. Több kép metaadatai alapján aztán sikerült beazonosítani a  tartózkodási helyükként szolgáló katonai bázist. Az információt utána átadták az ukrán hadseregnek, akik napokkal később fel is robbantották a létesítményt.

Egy lépéssel a jelen előtt, itthon már 30 éve (x)

Az Accenture 70 éves krónikája minden tekintetben sikertörténet, kezdve az IT új világának úttörő szerepétől a mai FORTUNE GLOBAL 500 iparági vezető pozícióig.

Egy lépéssel a jelen előtt, itthon már 30 éve (x) Az Accenture 70 éves krónikája minden tekintetben sikertörténet, kezdve az IT új világának úttörő szerepétől a mai FORTUNE GLOBAL 500 iparági vezető pozícióig.

Az ukrán hadsereg eddig nem kommentálta a hackerek szerepét a támadásban. Ennek ellenére Knysh azt állítja, hogy a csoport más akciókban is segítette munkájukat, például amikor orosz tévéállomásokat térítettek el, vagy katonai vállalkozók adatbázisait fedték fel. Ezek az esetek jól mutatják, hogy a konfliktusok már nem korlátozódnak a fizikai helyszínekre és a fegyverekre, a digitális tér, mint kihasználható terep, új szintre emelkedett.

a címlapról