Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 19. 09:56

A Janet Jackson sláger, ami merevlemezeket gyilkolt

Vannak bizonyos hangok, rezgések, melyek az embernél és más élőlényeknél bizonyítottan képesek fiziológiai reakciókat kiváltani, és a jelek szerint nincs ez másként a számítógép-alkatrészek esetében sem.

Janet Jackson 1989-ben megjelent negyedik studioalbuma, a Rhythm Nation 1814 fontos mérföldkő volt az akkor éppen karrierje csúcsán lévő amerikai énekesnő számára, az album második kislemeze, a hasonló című Rhythm Nation pedig a most 56 éves énekesnő mindmáig talán legnagyobb előadói sikerének bizonyult. 

33 évvel a premiert követően egy anekdotázgató Microsoft-alkalmazottnak köszönhetően kiderült, hogy Jackson slágerének volt egy meglehetősen kellemetlen mellékzöngéje (szó szerint). Egy notebookgyártó 2005 tájékán rájött (hogy milyen indíttatásból, arról nem tesz említést a sztori), hogy az ominózus Janet Jackson sláger lejátszása közben rendre elhaláloznak a számítógépek merevlemezes háttértárolói.

04:27
 

Janet Jackson - Rhythm Nation

Még több videó

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Az eset annyira foglalkoztatta a mérnököket, hogy külön laboratóriumi teszteket folytattak az ok-okozati összefüggés kiderítésére, melyek során más gyártók készülékeit is vizsgálták. Ezek szintén érintettnek bizonyultak, mi több, kiderült, hogy a Rhythm Nation video lejátszása nem csak a médialejátszást végző gép, hanem egy mellé helyezett másik számítógép merevlemezét is képes fizikailag károsítani.

A mérnökök végül arra jutottak, hogy a Rhythm Nation az eszközök beépített hangszóróin keresztül bizonyos pontokon olyan rezgéseket produkál, melyek az 5400 fordulat/perces, 2,5 hüvelykes merevlemezek természetes működési rezgéseivel egy hullámhosszon vannak, így azt felerősítve olyan mechanikai lökéshullámot képesek előidézni, melynek során az író/olvasófej hozzáér a merevlemeztányérhoz, ezzel végzetes sérüléseket okozva.

Az érintett gyártó végül egy szoftverfrissítéssel hárította el a problémát, melynek köszönhetően a hangrendszer egy a káros rezgések elkerülésére létrehozott digitális szűrőt kapott. 

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.