Szerző: Habók Lilla

2022. augusztus 17. 13:03

Kicsit értelmesebbek lesznek a Google háztartási robotjai

Eggyel közelebb kerültünk hozzá, hogy a háztartásokban is megjelenhessenek a parancsokra takarítást vagy felszolgálást teljesítő robotok. Legalábbis az egyszerű célparancsok mellett már valamivel összetettebb utasításokat is tudnak teljesíteni a Google kutatói kísérletezéseinek eredményeként.

Összegyúrja két kutatási projektjét az Alphabet, hogy a segítő robotjai jobban megértsék a természetes nyelven elhangzó parancsokat. Az Everyday Robotok már 2019 óta léteznek, de a fejlesztésük még mindig gyerekcipőben jár, és csak nagyon egyszerű utasítások végrehajtására képesek, mint például a poharak begyűjtése vagy felületek tisztítása. A robotokat ugyanis általában valamilyen célfeladatra tanítják be, ezért a lépések sorozatából álló utasítások nagy nehézséget jelentenek számukra.

A vállalat kutatóinak közlése szerint azonban mostantól a parancsok valamivel összetettebbek is lehetnek, mivel a robotok megkapták a Google nagy nyelvi modellje, a PaLM képességeit. Az újonnan létrejött rendszer a PaLM SayCan elnevezést kapta, amelyben a „Say” a robotok újonnan szerzett nyelvértési képességeire utal, a „Can” pedig a lehetséges műveletek sokasága közül a megfelelő utasítás kiválasztására. A fejlesztők példájával, ha a robot azt hallja, hogy „Kiborítottam az italom, segítesz?”, akkor lefordítja azt a „hozz nekem egy szivacsot a konyhából” parancsra.

everyday_robot_google

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A társaság eddigi kutatásai szerint a PaLM SayCan beépítésével a robotok 101 felhasználói utasítás 84 százalékát tudták megtervezni, és 74 százalékát sikeresen végrehajtani az irodai konyhában. Ilyen parancsok közé tartozott például, hogy „kiöntöttem a kólámat, tudnál hozni egyet helyette?”, amit a segítő robot a doboz megtalálása, begyűjtése és a felhasználóhoz szállítása parancssorozatra fordított le többféle lehetőség közül. A teszt alapján a robot 16 lépésből álló feladat értelmezésére is képes volt. Attól a szinttől viszont láthatóan messze vagyunk még, hogy a robotok valós segítséget tudjanak nyújtani a háztartásokban, mivel a mindennapi tevékenységek is nagy összetettséget tudnak magukban hordozni.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

3

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.