:

Szerző: Habók Lilla

2022. augusztus 17. 13:03

Kicsit értelmesebbek lesznek a Google háztartási robotjai

Eggyel közelebb kerültünk hozzá, hogy a háztartásokban is megjelenhessenek a parancsokra takarítást vagy felszolgálást teljesítő robotok. Legalábbis az egyszerű célparancsok mellett már valamivel összetettebb utasításokat is tudnak teljesíteni a Google kutatói kísérletezéseinek eredményeként.

Összegyúrja két kutatási projektjét az Alphabet, hogy a segítő robotjai jobban megértsék a természetes nyelven elhangzó parancsokat. Az Everyday Robotok már 2019 óta léteznek, de a fejlesztésük még mindig gyerekcipőben jár, és csak nagyon egyszerű utasítások végrehajtására képesek, mint például a poharak begyűjtése vagy felületek tisztítása. A robotokat ugyanis általában valamilyen célfeladatra tanítják be, ezért a lépések sorozatából álló utasítások nagy nehézséget jelentenek számukra.

A vállalat kutatóinak közlése szerint azonban mostantól a parancsok valamivel összetettebbek is lehetnek, mivel a robotok megkapták a Google nagy nyelvi modellje, a PaLM képességeit. Az újonnan létrejött rendszer a PaLM SayCan elnevezést kapta, amelyben a „Say” a robotok újonnan szerzett nyelvértési képességeire utal, a „Can” pedig a lehetséges műveletek sokasága közül a megfelelő utasítás kiválasztására. A fejlesztők példájával, ha a robot azt hallja, hogy „Kiborítottam az italom, segítesz?”, akkor lefordítja azt a „hozz nekem egy szivacsot a konyhából” parancsra.

everyday_robot_google

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A társaság eddigi kutatásai szerint a PaLM SayCan beépítésével a robotok 101 felhasználói utasítás 84 százalékát tudták megtervezni, és 74 százalékát sikeresen végrehajtani az irodai konyhában. Ilyen parancsok közé tartozott például, hogy „kiöntöttem a kólámat, tudnál hozni egyet helyette?”, amit a segítő robot a doboz megtalálása, begyűjtése és a felhasználóhoz szállítása parancssorozatra fordított le többféle lehetőség közül. A teszt alapján a robot 16 lépésből álló feladat értelmezésére is képes volt. Attól a szinttől viszont láthatóan messze vagyunk még, hogy a robotok valós segítséget tudjanak nyújtani a háztartásokban, mivel a mindennapi tevékenységek is nagy összetettséget tudnak magukban hordozni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.