Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 16. 14:09

Sikerült egy traktor fedcompjára felhackelni a Doomot

Sikeresen demonstráltak egy működő Doom-verziót egy traktor fedélzeti számítógépén egy hackerkonferencián. A jó poén mellett az eset egyben egy komoly problémára is ráirányítja a figyelmet.

Sikeresen feltörte egy John Deere traktor fedélzeti rendszerét a Sick.Codes white hacker csapat, akik egy Doom modder, Skelegant segítségével egy speciális Doom-verziót is feltöltöttek a gépre. A játék a Twitterre feltöltött videók tanulsága szerint prímán elfutott a traktor fedcompján, illetve annak kijelzőjén.

A módosított Doomban a futtatási környezetnek megfelelően egy kukoricamezőn, traktort vezetve kell vadászni az ellenségre.

farm-doom

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Sick.Codes szerint a John Deere 4240-es feltörése nem volt éppen gyerekjáték, a munka több hónapot vett igénybe, ezzel ugyanakkor nem csak a preparált Doom-változat felmásolása előtt nyílt meg a lehetőség, hanem számos olyan szoftveres algoritmushoz is hozzáfértek a programozók, melyek a traktor egyes moduljainak javítási folyamatait ellenőrzik.

A John Deere legendásan robosztus fedélzeti szoftvere például gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a gazdák saját maguk szervizeljék a traktorokat, amiért a céget korábban számos támadás érte. A cég végül politikai nyomásra megígérte, hogy a szoftver bizonyos részleteihez egyes, független javítószervizeknek is hozzáférést ad, így a gyártó traktorainak szervizelése kapcsán nem sérülnek a javításhoz való jogok.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról