:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 10. 13:43

Joe Biden aláírta a félvezetőipari beruházásokat ösztönző csomagot

Aláírta az Egyesült Államok elnöke a helyi chipgyártást ösztönző rendeletet, ezzel megnyílhat az út a félvezetőipari beruházásokban érdekelt társaságok 52 milliárd dolláros állami dotációja előtt.

Joe Biden amerikai elnök a várakozásoknak megfelelően tegnap aláírta az amerikai félvezetőipari beruházásokat ösztönző, "Chips and science act" nevű jogszabályt, mely összesen 52 milliárd dollárnyi állami dotációt nyújt az iparágban befektetni kívánó helyi és külföldi vállalatok számára.

Az állami támogatásról szóló rendelet meglehetősen heves vitákkal kísért megszületése és ratifikálása elsősorban a helyi illetőségű gyártóknak, azok közül is leginkább az Intelnek jó hír, mely a következő években több tízmilliárd dollár értékben épít új gyártókomplexumokat többek között Ohióban.

biden_wafer

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

A támogatás odaítélése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az amerikai gyártás azonnal jelentős volumennövekedést érhet el, a fenti, ohiói komplexum felépítése és a teljes termelési kapacitás elérése így legkorábban 2025-ben várható úgy, hogy az építkezés a tervek szerint még az idén megkezdődik. 

Biden az aláírási ceremónia során leszögezte, hogy az évtizedek óta nem látott amerikai inflációs ráta mintegy harmadáért felelős közvetetten a félvezetőipari ellátási lánc összeomlása, mely két vállra fektette az amerikai autóipart. Az elnök hozzátette, az ország gazdasági érdekei éppen ezért azt kívánják, hogy a helyi iparágak által felvett félvezetőket (újra) helyben gyártsák - a most aláírt rendelet éppen ezt a célt szolgálja.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról