Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 1. 13:46

Ők a környék leghíresebb szülöttei - legalábbis a Wikipedia szerint

Aki mindig is szerette volna tudni, hogy a lakóhelye (vagy bárki más lakóhelye) környékén milyen híres emberek születtek, az alighanem napokra elegendő böngészni valót talál ezen az internetes térképen.

Mondhatni köztudott, hogy Magyarország különösen sok (világ)híres ember szülőföldje, de semmi nem ábrázolta ezt eddig olyan látványosan, mint az a projekt, melyet a Mapbox online térképszolgáltató térképésze, illetve vezető térképtervezője, Topi Tjukanov hozott létre évek munkájával.

Az online térékép a Wikipedia és a Wikidata adatbázisait pásztázva tünteti fel az adott helység leghíresebb szülöttét, akár különböző kategóriákra (kultúra, tudomány-kutatás, politika-vezetés, sport) leszűkítve. 

notable_mapbox

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

A térkép az "ismertséget" konkrét mutatók alapján határozza meg, így többek között az alapján rangsorolja a "hírességeket", hogy azokról hány nyelven született wikipédia-szócikk, azok milyen hosszúak, mennyire részletesek és hány külső hivatkozást indexelnek.

Ez az úgynevezett "notability rank" az illető nevére kattintva jelenik meg, így megtudható például, hogy a Wikipedia híresség-rangsorában a leghíresebb magyarhoni szülött nem más, mint Neumann János (globális rang: 486), Orbán Viktor miniszterelnök - aki Székesfehérvárról származik - a globális ranglistán a 2278. a sorban (a nevére kattintva továbbá az is kiderül, hogy ő "valószínűleg még él", Neumannal ellentétben), az egyik legnagyobb hazai zeneszerző, a kecskeméti származású Kodály Zoltán pedig 5337. 

Via The Verge.

a címlapról