Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 1. 13:46

Ők a környék leghíresebb szülöttei - legalábbis a Wikipedia szerint

Aki mindig is szerette volna tudni, hogy a lakóhelye (vagy bárki más lakóhelye) környékén milyen híres emberek születtek, az alighanem napokra elegendő böngészni valót talál ezen az internetes térképen.

Mondhatni köztudott, hogy Magyarország különösen sok (világ)híres ember szülőföldje, de semmi nem ábrázolta ezt eddig olyan látványosan, mint az a projekt, melyet a Mapbox online térképszolgáltató térképésze, illetve vezető térképtervezője, Topi Tjukanov hozott létre évek munkájával.

Az online térékép a Wikipedia és a Wikidata adatbázisait pásztázva tünteti fel az adott helység leghíresebb szülöttét, akár különböző kategóriákra (kultúra, tudomány-kutatás, politika-vezetés, sport) leszűkítve. 

notable_mapbox

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A térkép az "ismertséget" konkrét mutatók alapján határozza meg, így többek között az alapján rangsorolja a "hírességeket", hogy azokról hány nyelven született wikipédia-szócikk, azok milyen hosszúak, mennyire részletesek és hány külső hivatkozást indexelnek.

Ez az úgynevezett "notability rank" az illető nevére kattintva jelenik meg, így megtudható például, hogy a Wikipedia híresség-rangsorában a leghíresebb magyarhoni szülött nem más, mint Neumann János (globális rang: 486), Orbán Viktor miniszterelnök - aki Székesfehérvárról származik - a globális ranglistán a 2278. a sorban (a nevére kattintva továbbá az is kiderül, hogy ő "valószínűleg még él", Neumannal ellentétben), az egyik legnagyobb hazai zeneszerző, a kecskeméti származású Kodály Zoltán pedig 5337. 

Via The Verge.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról