Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 26. 13:55

Jelszóerősség-mutatót kap a Google Chrome

Ezt egy ideje már tudják a jelszókezelők, de a Google szeretné, ha még több ember látná, mi a helyzet.

Új funkciót tervez bevezetni a Google a Chrome böngészőbe, egy színes indikátor fogja jelezni a felhasználó számára, hogy mennyire nehezen feltörhető az általa megadott jelszó. Ez egyáltalán nem új ötlet, sok jelszókezelő böngészőbővítmény képes rá, köztük a LastPass, a 1Password és a Dashlane is. A keresőcég viszont közvetlenül a böngészőbe építené be a fejlesztést. Az eddigi leírások szerint az erős jelszavakat zölddel, a gyengéket piros színnel jelző mutató csak akkor jelenik majd meg, amikor a felhasználó új jelszót hoz létre egy fiókhoz, vagy módosítja a meglévőt, a fiókokba való egyszerű bejelentkezések során nem. 

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Bár a jelszókezelők használatát nem győzik ajánlani a biztonsági szakértők, az átlagfelhasználók továbbra is jellemzően csak azokat az eszközöket használják elsődlegesen, amik a böngészőbe beépülve kézre állnak. A keresőcég ezért tett alapértelmezetté több biztonsági fejlesztést a múltban, többek közt a kétfaktoros hitelesítést a Gmailben, vagy a kiszivárgott jelszavakra utaló figyelmeztetést a Chrome-ban. 

A funkció Windows, Mac, Linux, ChromeOS, Fuchsia és Lacros rendszereken is elérhető lesz a Chrome következő stabil kiadásával.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról