Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 14. 14:14

Éveken át hamisított történelmet a kínai Wikipédián egy unatkozó háziasszony

Komplett alternatív univerzumot teremtett mintegy 300 bejegyzéssel egy kínai nő a helyi Wikipédián, aki elmondása szerint nagyon unatkozott otthon. Csak évek után bukott le, mikor egy író forrást gyűjtött készülő regényéhez, és feltűnt neki, hogy valami nem stimmel.

Kutatónak adta ki magát a kínai nő, aki éveken át írt valótlan állításokat a középkori orosz történelemről szóló kínai Wikipédia szócikkekben, többek közt fiktív csatákat, államokat és arisztokratákat álmodott a nyílt platformra - számolt be a történetről a Vice. A történelemhamisítást egy Yifan néven alkotó kínai író fedte fel, aki készülő könyvéhez keresett cikkeket, mikor felkeltette a figyelmét egy rejtélyes ezüstbánya.

A vonatkozó Wikipédia cikk szerint az orosz parasztok által 1344-ben felfedezett ezüstbányában több mint 40 ezer rabszolga dolgozott, és a 14-15. századi Tveri Fejedelemség, valamint az azt követő rezsimek vagyonforrása volt. A bejegyzésben még a talaj geológiai összetétele, a bánya szerkezete és az ott alkalmazott finomítási folyamatok is részletesen voltak ismertetve. Yifan akkor még nem is sejtette, hogy már alapból egy fiktív világba botlott, amit a Zhemao néven aktív felhasználó, egy kínai háziasszony épített fel. Ez csak egyike volt az általa létrehozott alternatív univerzumot leíró 206 cikknek, amiket 2019 óta publikált a Wikipédián, és amit a közösségi szerkesztésű platformnak nem sikerült kiszűrnie.

kínai_nő

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Yeh Youchia önkéntes szerint a szerkesztők általában feltételezik, hogy a szócikkek írói jó szándékkal járulnak hozzá a közös internetes tudástár bővítéséhez, az új tartalmak vizsgálatakor általában csak azt vizsgálják felül, hogy tartalmaz-e plágiumot adott bejegyzés, és hogy vannak-e benne források feltünteve. Zhemao azonban nehezen ellenőrizhető forrásokat tüntetett fel a sokszor valósághűnek tűnő illusztrációkkal gazdagított cikkeiben.

Egy Vice által megkérdezett veterán kínai Wikipédia-szerkesztő szerint a tartalmak rendkívül jó minőségűek voltak, ráadásul Zhemao a hitelességre egy másik hazugsággal is ráerősített: egy Oroszországban állomásozó kínai diplomata lányának adta ki magát, aki feleségül ment egy orosz férfihoz, profiljában pedig tudományos oklevelek sorolásával keltette azt a benyomást, hogy doktori fokozatot szerzett kutatóként dolgozik.

Yifan akkor jött rá, hogy valami nem stimmel az információkkal, amikor elkezdte ellenőrizni a Zhemao által adott referenciákat, és kiderült, hogy az általa idézett könyvek, vagy azok hivatkozott oldalai nem is léteznek, illetve az orosz történelmi feljegyzésekben sem találta meg a bejegyzésekben részletezett, szláv államok közt említett ősi konfliktusokat. Az átverés kiterjedtségére azután derült fény, hogy önkéntes szerkesztők átvizsgálták a Zhemao által közzétett több száz szerkesztői hozzájárulást.

Zhemao fiókjait büntetésként azóta felfüggesztették, cikkeit törölték a Wikipédia felületéről. A Wikimedia Foundation szóvivője a Vice-nak azt írta: az önkéntesek folytatják a cikkek átvizsgálását, és hogy nyílt jellegéből adódóan a Wikipédián is előfordulhat időnként kártékony tevékenység, még ha az nem is általános.

Később maga Zhemao is közzétett egy bocsánatkérő levelet, amiben bevallotta, hogy se angolul, se oroszul nem beszél, és egy egyszerű középfokú végzettségű háziasszony. Mint kiderült: nem tudta megérteni a tudományos cikkeket eredeti nyelvükön, ezért fordítóprogrammal próbálta azokat kínaira fordítani, de az üres és nem érthető részeket a fantáziája segítségével töltötte ki, amit idővel elkezdett nagyon élvezni. Elmondása szerint a szabadidejét szerette volna kitölteni ilyen módon férje távollétében, később pedig bocsánatot kért azoktól a valódi orosz szakértőktől is, akiknek a személyazonosságát felhasználta és meghamisította a cikkekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról