Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 7. 13:09

Egy év börtön járhat Japánban az internetes bántalmazóknak

Új törvény lépett érvénybe csütörtökön a szigetországban, ami a korábbinál szigorúbban bünteti az internetes zaklatókat.

Egy év börtönbüntetést is kaphatnak Japánban az interneten elkövetett bántalmazásban bűnösnek talált állampolgárok, csütörtökön életbe lépett a cyberbully következményeit szigorító új törvény. Az új szabályok értelmében a zaklatókra 300 ezer jen (220 dollár) pénzbírság vagy akár egy év börtönbüntetés is kiszabható, ami jelentősen szigorúbb a korábban meghatározott legfeljebb 10 ezer jen büntetésnél és 30 nap elzárásnál. A kormány keményebb fellépését az online térben zajló erőszak ellen Hana Kimura, 22 éves profi birkózó 2020-ban elkövetett öngyilkossága váltotta ki, aki összeroppant a netes zaklatók miatt. 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hogy milyen tevékenység lép át határokat és mi minősül cyberbully-nak, arra viszont nincs egyértelmű definíció - mondta el Seiho Cho, japán büntetőjogász a CNN-nek a törvény elfogadása után. A törvény értelmében sértő viselkedésnek az minősül, ha valakit különösebb ok nélkül szidalmaznak, bántanak – ellentétben a rágalmazással, amit a japánok úgy értelmeznek, mint valaki konkrét okból történő megalázását. A szakértő példája szerint így például problémás lehet a törvény szerint, ha valaki csak úgy leidiótázza az ország vezetőjét mindenféle ok nélkül.

Egyes szólásszabadság-védők és jogi szakértők ezért ellenzik az új szabályokat, arra figyelmeztetve a kormányt, hogy a szigorúbb törvényt ne használják fel a szólásszabadság és a politikai kritika elnyomásának céljára. Erre reagálva a kormány három év múlva felülvizsgálja a törvényt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról