Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 7. 13:09

Egy év börtön járhat Japánban az internetes bántalmazóknak

Új törvény lépett érvénybe csütörtökön a szigetországban, ami a korábbinál szigorúbban bünteti az internetes zaklatókat.

Egy év börtönbüntetést is kaphatnak Japánban az interneten elkövetett bántalmazásban bűnösnek talált állampolgárok, csütörtökön életbe lépett a cyberbully következményeit szigorító új törvény. Az új szabályok értelmében a zaklatókra 300 ezer jen (220 dollár) pénzbírság vagy akár egy év börtönbüntetés is kiszabható, ami jelentősen szigorúbb a korábban meghatározott legfeljebb 10 ezer jen büntetésnél és 30 nap elzárásnál. A kormány keményebb fellépését az online térben zajló erőszak ellen Hana Kimura, 22 éves profi birkózó 2020-ban elkövetett öngyilkossága váltotta ki, aki összeroppant a netes zaklatók miatt. 

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Hogy milyen tevékenység lép át határokat és mi minősül cyberbully-nak, arra viszont nincs egyértelmű definíció - mondta el Seiho Cho, japán büntetőjogász a CNN-nek a törvény elfogadása után. A törvény értelmében sértő viselkedésnek az minősül, ha valakit különösebb ok nélkül szidalmaznak, bántanak – ellentétben a rágalmazással, amit a japánok úgy értelmeznek, mint valaki konkrét okból történő megalázását. A szakértő példája szerint így például problémás lehet a törvény szerint, ha valaki csak úgy leidiótázza az ország vezetőjét mindenféle ok nélkül.

Egyes szólásszabadság-védők és jogi szakértők ezért ellenzik az új szabályokat, arra figyelmeztetve a kormányt, hogy a szigorúbb törvényt ne használják fel a szólásszabadság és a politikai kritika elnyomásának céljára. Erre reagálva a kormány három év múlva felülvizsgálja a törvényt.

a címlapról