Szerző: Koi Tamás

2022. június 16. 13:14

512 floppymeghajtóból, 16 merevlemezből és négy síkágyas szkennerből csinált zenekart egy lengyel mérnök

Elképesztő zenegépet állított össze nemrég egy lengyel mérnök, aki minden jel szerint különösen vonzódik a ma már gyakorlatilag teljesen kihaltnak számító 3,5"-es floppymeghajtók jellegzetes, kerregő hangjához.

Kellő elszántsággal, leleményességgel és kreativitással minden tárgyból kicsiholható zene, pláne ha az önállóan mozgó, mechanikus alkatrészeket is tartalmaz. Mint például egy floppymeghajtó, melynek jellegzetes, kerregő hangja évtizedeken át kísérte a számítástechnika hőskorát.

A kis drive-ok áramellátásának és vezérlésének megbuherálása nem teljesen újkeletű, a zenélő floppymeghajtó pedig több mint tíz éve velünk van - ekkor készítette el ugyanis egy lengyel mérnök, Pawel Zadrozniak azt a két drive-ból álló duót, mely a Csillagok Háborúja birodalmi indulóját játszotta.

03:26
 

The Floppotron 3.0 - Computer Hardware Orchestra

Még több videó

Ám a mérnök nem érte be ennyivel, és az évek során a Floppotronnak nevezett "hangszerből" újabb és újabb változatokat épített, mígnem elérünk napjainkig, a Floppotron 3.0 megszületéséig.

Ez az elképesztően komplex zenegép már nem csak floppymeghajtókból áll, hanem merevlemzekből és síkágyas szkennerekből - ezekből rendre 512, 16 és 4 db van rendszerbe szervezve. Míg a meghajtók a mélyebb, addig a szkennerek a magas hangokért felelősek, a merevlemezek meg, nos a merevlemezek az ütőhangszerek.

Aki a Floppotron 3.0 összes kulisszatitkára, az építésének és működésének körülményeire kíváncsi, látogasson el az építő weboldalára!

Via The Verge.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról