Szerző: Koi Tamás

2022. június 15. 13:32

Nem hackertámadás, hanem hardverhiba vezetett a svájci légtérzárhoz

Teljes légtérzárat rendeltek el szerda hajnalban Svájc felett, miután a helyi légiirányítási feladatokat végző Skyguide rendszere hardverhiba miatt teljesen leállt.

Egy számítógépes hardverhiba okozhatott kellemetlen perceket, órákat azoknak, akik szerda hajnalban Svájcból akartak elrepülni, illetve az országba akartak berepülni. A helyi légiirányítás, a Skyguide szerdán 6:30-kor jelentette be, hogy technikai hiba miatt a teljes svájci légtér zárlat alá került, vagyis a le- és felszállások mellett az átrepülés sem volt engedélyezett az ország légterét érintő összes járatnak. 

flightradar_swiss
a svájci légtér a flightradaron 7:00 környékén

A Skyguide később azt közölte a sajtóval, hogy a meghibásodás mögött hardverhiba áll, az informatikai rendszer egyik kulcselemének ideiglenes kiesése miatt kellett meghozni a fenti biztonsági óvintézkedést. A légiirányítás sajtónak nyilatkozó illetékesei szerint nincs ok azt feltételezni, hogy a rendszert hackertámadás érte.

A légtárzár végül két órával később, helyi idő szerint 8:30-kor szűnt meg, a kétórás kiesés ugyanakkor így is óriási forgalomtorlódást, illetve ebből kifolyólag jelentős járatkéséseket okozott, illetve okoz jelenleg is.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról