Szerző: Koi Tamás

2022. június 15. 13:32

Nem hackertámadás, hanem hardverhiba vezetett a svájci légtérzárhoz

Teljes légtérzárat rendeltek el szerda hajnalban Svájc felett, miután a helyi légiirányítási feladatokat végző Skyguide rendszere hardverhiba miatt teljesen leállt.

Egy számítógépes hardverhiba okozhatott kellemetlen perceket, órákat azoknak, akik szerda hajnalban Svájcból akartak elrepülni, illetve az országba akartak berepülni. A helyi légiirányítás, a Skyguide szerdán 6:30-kor jelentette be, hogy technikai hiba miatt a teljes svájci légtér zárlat alá került, vagyis a le- és felszállások mellett az átrepülés sem volt engedélyezett az ország légterét érintő összes járatnak. 

flightradar_swiss
a svájci légtér a flightradaron 7:00 környékén

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Skyguide később azt közölte a sajtóval, hogy a meghibásodás mögött hardverhiba áll, az informatikai rendszer egyik kulcselemének ideiglenes kiesése miatt kellett meghozni a fenti biztonsági óvintézkedést. A légiirányítás sajtónak nyilatkozó illetékesei szerint nincs ok azt feltételezni, hogy a rendszert hackertámadás érte.

A légtárzár végül két órával később, helyi idő szerint 8:30-kor szűnt meg, a kétórás kiesés ugyanakkor így is óriási forgalomtorlódást, illetve ebből kifolyólag jelentős járatkéséseket okozott, illetve okoz jelenleg is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.