Szerző: Koi Tamás

2022. június 7. 13:15

Elhunyt a japán, aki hardvercégből tartalomipari óriássá változtatta a Sonyt

Életének 84. évében, múlt csütörtökön elhunyt Idei Nobujuki, a Sony Csoport egyik meghatározó vezetője, aki 1995-től 2005-ig irányította a japán óriáscéget.

Elhunyt Idei Nobujuki, a Sony Csoport egykori vezérigazgatója, aki a cég történelmének egyik meghatározó korszakában, 1995-től 2005-ig irányította a japán konglomerátumot.  Idei irányítása alatt az iparág, illetve maga a Sony is gyökeres változásokon ment keresztül, melyet a cégvezető jó ütemben ismert fel, ugyanakkor kritikusai szerint elszalasztotta a nagy lehetőséget, hogy az Apple-hez hasonlóan újradefiniálja magát egyszerre domináns tartalomipari szereplőként és hardvergyártóként.

nobujuki

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cégvezető 1995-ös kinevezését követően a Sony már túlvolt a Walkman-éra csúcsán, ám a hordozható médialejátszó-szegmensen láthatóan nem talált fogást, ezzel párhuzamosan az átalakuló, technológiai forradalom előtt álló tévépiacon sem tudta megtartani korábbi, vezető pozícióját. 

Idei egy 2012-es interjúban úgy fogalmazott, hogy vezetői ideje alatt sokan kritizálták azért, mert határozottan ellenezte, hogy a Sony a tévépiacon, mint önálló panelgyártó legyen jelen.

AZT MONDTAM NEKIK: A TOYOTA A NIPPON STEELTŐL VÁSÁROLT ACÉLBÓL ÉPÍT AUTÓT, AZ ÉRTÉKET MÉGSEM AZ ACÉL KÉPVISELI, HANEM AZ AUTÓ

-vázolta fel elképzelését az egykori cégvezér.

Idei elképzelései akkor még úgy tűnt, valamelyest meghaladták a korukat, ugyanakkor ma már az egész technológiai és szórakoztatóelektronikai iparágra egyre nagyobb hatással van a koncentrálódó, globalizálódó ellátási lánc.

Idei-t a Sony első, külföldi származású vezérigazgatója, Howard Stinger követte a vezetői poszton, aki megágyazott a PlayStation, illetve a hozzá kapcsolódó szórakoztatóipari üzletág máig tartó sikereinek, a Sony szerencséjét azonban ő sem tudta teljes mértékben megfordítani.

Idei Nobojuki 84 évet élt.

a címlapról