Szerző: Koi Tamás

2022. június 7. 13:15

Elhunyt a japán, aki hardvercégből tartalomipari óriássá változtatta a Sonyt

Életének 84. évében, múlt csütörtökön elhunyt Idei Nobujuki, a Sony Csoport egyik meghatározó vezetője, aki 1995-től 2005-ig irányította a japán óriáscéget.

Elhunyt Idei Nobujuki, a Sony Csoport egykori vezérigazgatója, aki a cég történelmének egyik meghatározó korszakában, 1995-től 2005-ig irányította a japán konglomerátumot.  Idei irányítása alatt az iparág, illetve maga a Sony is gyökeres változásokon ment keresztül, melyet a cégvezető jó ütemben ismert fel, ugyanakkor kritikusai szerint elszalasztotta a nagy lehetőséget, hogy az Apple-hez hasonlóan újradefiniálja magát egyszerre domináns tartalomipari szereplőként és hardvergyártóként.

nobujuki

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cégvezető 1995-ös kinevezését követően a Sony már túlvolt a Walkman-éra csúcsán, ám a hordozható médialejátszó-szegmensen láthatóan nem talált fogást, ezzel párhuzamosan az átalakuló, technológiai forradalom előtt álló tévépiacon sem tudta megtartani korábbi, vezető pozícióját. 

Idei egy 2012-es interjúban úgy fogalmazott, hogy vezetői ideje alatt sokan kritizálták azért, mert határozottan ellenezte, hogy a Sony a tévépiacon, mint önálló panelgyártó legyen jelen.

AZT MONDTAM NEKIK: A TOYOTA A NIPPON STEELTŐL VÁSÁROLT ACÉLBÓL ÉPÍT AUTÓT, AZ ÉRTÉKET MÉGSEM AZ ACÉL KÉPVISELI, HANEM AZ AUTÓ

-vázolta fel elképzelését az egykori cégvezér.

Idei elképzelései akkor még úgy tűnt, valamelyest meghaladták a korukat, ugyanakkor ma már az egész technológiai és szórakoztatóelektronikai iparágra egyre nagyobb hatással van a koncentrálódó, globalizálódó ellátási lánc.

Idei-t a Sony első, külföldi származású vezérigazgatója, Howard Stinger követte a vezetői poszton, aki megágyazott a PlayStation, illetve a hozzá kapcsolódó szórakoztatóipari üzletág máig tartó sikereinek, a Sony szerencséjét azonban ő sem tudta teljes mértékben megfordítani.

Idei Nobojuki 84 évet élt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról