:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 31. 13:06

Betiltja Franciaország az angol gamerzsargont

A kormánytisztviselőknek kerülniük kell az olyan kifejezéseket, mint az „e-sport” és a „streaming”, helyette azok francia verzióját kell használniuk.

Folytatják harcukat nyelvük tisztaságának megőrzéséért a francia tisztviselők, teljesen felforgatják a videójáték-zsargon használatára vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy kiirtsák az angol kifejezéseket. Hétfőtől kezdve a kormányzati dolgozóknak az eddig elterjedt angol gamerzsargon jól bevált kifejezései helyett a kijelölt francia változatokat kell használniuk. A változtatásokat a kormány hivatalos lapjában tették közzé, tehát minden kormányzati dolgozóra kötelező érvényűek, azonban nem túl életszerű, hogy a francia weboldalakon és újságokon is már csak a francia változatok szerepeljenek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyes esetekben eléggé kézenfekvő, hogy mi legyen az angol kifejezés franciásított megfelelője, így lesz a „pro-gamer”-ből “joueur professionnel”, de cifrább megoldások is születtek, például a streamer helyett használandó, lényegesebben hosszabb “joueur-animateur en direct” megnevezés, és az e-sport sem maradhat, azt már „jeu video de competition”-ként kell említeni.

A misszió mellé álló francia kulturális minisztérium az AFP számára elmondta, hogy a játékipar tele van anglicizmusokkal, ez pedig gátat szab annak, hogy a játékvilágban nem jártas emberek is eligazodjanak benne. Franciaország rendszeresen ad ki figyelmeztetéseket a nyelve lealacsonyításával kapcsolatba, a nyelvfelügyelettel foglalkozó Académie Française februárban hívta fel rá a figyelmet, hogy szükséges a cselekvés, ezért ellenezte olyan szavak átemelését, mint a „big data”, vagy a „drive in”.

Via The Guardian.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.