Szerző: Koi Tamás

2022. május 30. 14:09

Indiai hackereket bérelhetett fel egy orosz oligarchák megbízásából dolgozó izraeli magánnyomozó

A globalizáció a kiberbiztonság területén sem ismer határokat (szó szerint), remek példa erre Aviram Azari története, aki az egyik kulcsembere volt a WireCard megbízásából végzett hackertámadásoknak - melyeket egy indiai csoport hajtott végre.

Szupergazdag orosz vállalkozók, oligarchák megbízásából végezhette tevékenységét egy izraeli állampolgárságú magánnyomozó, Aviram Azari, aki egy indiai hackercsapattal végeztette el a munka oroszlánrészét - derül ki egy bírósági beadványból, melyet egy ellene folyó rágalmazási perben nyújtott be az alperes, Scott Stedman oknyomozó újságíró.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Stedman vallomása szerint bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy Azarit egy brit-amerikai állampolgárságú összekötőn keresztül alkalmazták a leggazdagabb oroszok - köztük Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka, a RUSZAL elnöke - számos, "kibertámadás profilú" projekt végrehajtásához. Azari így többek közt Gyeripaszka egy osztrák üzletet érintő vitájában is segédkezett az orosz milliárdosnak - áll a vallomásban.

Azari a munka operatív részét a BellTroX nevű indiai hackercsapatra bízta, mely korábban állítólagosan több sikeres támadást is jegyzett többek közt olyan, magas profilú célpontok ellen, mint a Facebook. Az izraeli magánnyomozót múlt hónapban jogerősen is elítélték, mivel sikerült rábizonyítani, hogy a globális csalássorozatba 2020-ban belebukó német fintech, a WireCard AG megbízásából végzett illegális kémtevékenységet amerikai célpontok ellen.

belltrox
Fahmi Quadir, a WireCard végzete

Érdekességképpen érdemes megemlíteni a képen látható Fahmi Quadirt is, azaz az orgyilkost (ahogy tőzsdei körökben ismerik), mert jól bemutatja milyen összetett az értéklánc a hasonló ügyekben. A bangladesi származású hölgy arra specializálódott, hogy csaló és illegális eszközöket használó cégekre szerez terhelő bizonyítékokat, asszisztál a bedöntésükhöz a hatóságoknál, miközben aktívan shortolja a papírjaikat. Quadir az egyik főszereplője volt a WireCard bedöntésének.

Via Reuters.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról