Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 24. 13:17

Újít a 15 éves Google Street View

Újításokkal ünnepel a 2007-ben elrajtolt Google Utcakép.

15. születésnapját ünnepli a mára több mint 220 milliárd felvételből gazdálkodó Google Utcakép. A keresőcég közleménye szerint a szolgáltatás felvételeit készítő autók és trekkerek mellett egy új kamerát tesztel, hogy még több helyen készülhessenek jó minőségű felvételek. Ez az új kamera az összes olyan funkciót (teljesítmény, felbontás és feldolgozási képesség), ami egy autóban megtalálható, egy hordozható, nagyjából házimacska méretű kamerarendszerbe zsugorítja.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A házimacskákkal ellentétben azonban ez a kamera készen áll arra, hogy távoli szigetekre vigyék vagy hegycsúcsokat másszanak meg vele. Az új kamerarendszer súlya könnyebb, mint 7 kg, így könnyen szállítható, ami például a dzsungelekben lehet hasznos. Jellemzi még a nagyobb testreszabhatóság: korábban a Google-nek teljesen új kamerarendszereket kellett építenie minden alkalommal, amikor különböző típusú felvételeket akart készíteni.

Az új moduláris kamera kiegészíthető olyan komponensekkel, mint a LIDAR szkenner, hogy még több hasznos részlet látható legyen, például sávjelzések vagy kátyúk. Ezek a szkennerek bármikor felszerelhetők és eltávolíthatók. Ezen felül bármilyen tetőcsomagtartóval ellátott járműre felszerelhető.

Mától kezdve Androidon és iOS-en is elérhetővé válik továbbá egy új funkció is a felhasználók számára, ami a világ változásainak megörökítéséről szól. Ha a netező az Utcaképben egy tetszőleges képre kattint, megjelennek a helyről tárolt információk. Ezután a További dátumok megtekintése opcióra bökve megnézhetők az adott helyről közzétett felvételek egészen 2007-ig visszamenően, egy digitális időkapszula formájában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról