:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 24. 13:17

Újít a 15 éves Google Street View

Újításokkal ünnepel a 2007-ben elrajtolt Google Utcakép.

15. születésnapját ünnepli a mára több mint 220 milliárd felvételből gazdálkodó Google Utcakép. A keresőcég közleménye szerint a szolgáltatás felvételeit készítő autók és trekkerek mellett egy új kamerát tesztel, hogy még több helyen készülhessenek jó minőségű felvételek. Ez az új kamera az összes olyan funkciót (teljesítmény, felbontás és feldolgozási képesség), ami egy autóban megtalálható, egy hordozható, nagyjából házimacska méretű kamerarendszerbe zsugorítja.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

A házimacskákkal ellentétben azonban ez a kamera készen áll arra, hogy távoli szigetekre vigyék vagy hegycsúcsokat másszanak meg vele. Az új kamerarendszer súlya könnyebb, mint 7 kg, így könnyen szállítható, ami például a dzsungelekben lehet hasznos. Jellemzi még a nagyobb testreszabhatóság: korábban a Google-nek teljesen új kamerarendszereket kellett építenie minden alkalommal, amikor különböző típusú felvételeket akart készíteni.

Az új moduláris kamera kiegészíthető olyan komponensekkel, mint a LIDAR szkenner, hogy még több hasznos részlet látható legyen, például sávjelzések vagy kátyúk. Ezek a szkennerek bármikor felszerelhetők és eltávolíthatók. Ezen felül bármilyen tetőcsomagtartóval ellátott járműre felszerelhető.

Mától kezdve Androidon és iOS-en is elérhetővé válik továbbá egy új funkció is a felhasználók számára, ami a világ változásainak megörökítéséről szól. Ha a netező az Utcaképben egy tetszőleges képre kattint, megjelennek a helyről tárolt információk. Ezután a További dátumok megtekintése opcióra bökve megnézhetők az adott helyről közzétett felvételek egészen 2007-ig visszamenően, egy digitális időkapszula formájában.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról