Szerző: Koi Tamás

2022. május 23. 13:27

Nagy-Britannia is elkaszálta a Clearview AI-t

Immár a negyedik országban kényszerítik az arcfelismerő algoritmusokat tápláló adatbázist üzemeltető Clearview AI-t arra, hogy törölje magánszemélyek képmását.

A nyugati világ egyik legvitatottabb, arcfelismerő tevékenységre üzleti vállalkozást építő cége a Clearview AI újabb országban került teljes tiltólistára Ausztráliát, Franciaországot és Olaszországot követően. A brit adatvédelmi hatóság, az ICO határozatában elrendelte minden brit állampolgár képmásának törlését az adatbázisból, emellett 7,5 millió angol fontos (kb. 9,4 millió dolláros) bírság megfizetésére is kötelezték a céget.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az ICO tavaly fogott vizsgálatba a Clearview AI brit tevékenységével kapcsolatban, a szervezet akkori, előzetes álláspontja alapján borítékolható volt az ügy kimenetele. A helyi adatvédelmi hatóság így elsősorban azt kifogásolta, hogy bár a cég korábban együttműködött a helyi bűnüldöző szervekkel, később ezek a megállapodások hatályukat vesztették, a brit állampolgárok időközben begyűjtött képmásait viszont kereskedelmi célú tevékenységhez tovább használta a Clearview.

A cég korábbi, hasonló ügyek kapcsán született nyilatkozatai alapján mindazonáltal legalábbis kétséges, hogy az adatbázis tisztítását előíró határozat célt ér-e: a cég vezérigazgatója az olasz társhatóság márciusi, hasonló tartalmú határozata kapcsán közölte, a Clearview amerikai cég, így nem vonatkoznak rá az európai adatvédelmi jogszabályok.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.