:

Szerző: Koi Tamás

2022. május 23. 13:27

Nagy-Britannia is elkaszálta a Clearview AI-t

Immár a negyedik országban kényszerítik az arcfelismerő algoritmusokat tápláló adatbázist üzemeltető Clearview AI-t arra, hogy törölje magánszemélyek képmását.

A nyugati világ egyik legvitatottabb, arcfelismerő tevékenységre üzleti vállalkozást építő cége a Clearview AI újabb országban került teljes tiltólistára Ausztráliát, Franciaországot és Olaszországot követően. A brit adatvédelmi hatóság, az ICO határozatában elrendelte minden brit állampolgár képmásának törlését az adatbázisból, emellett 7,5 millió angol fontos (kb. 9,4 millió dolláros) bírság megfizetésére is kötelezték a céget.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

Az ICO tavaly fogott vizsgálatba a Clearview AI brit tevékenységével kapcsolatban, a szervezet akkori, előzetes álláspontja alapján borítékolható volt az ügy kimenetele. A helyi adatvédelmi hatóság így elsősorban azt kifogásolta, hogy bár a cég korábban együttműködött a helyi bűnüldöző szervekkel, később ezek a megállapodások hatályukat vesztették, a brit állampolgárok időközben begyűjtött képmásait viszont kereskedelmi célú tevékenységhez tovább használta a Clearview.

A cég korábbi, hasonló ügyek kapcsán született nyilatkozatai alapján mindazonáltal legalábbis kétséges, hogy az adatbázis tisztítását előíró határozat célt ér-e: a cég vezérigazgatója az olasz társhatóság márciusi, hasonló tartalmú határozata kapcsán közölte, a Clearview amerikai cég, így nem vonatkoznak rá az európai adatvédelmi jogszabályok.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról