:

Szerző: Koi Tamás

2022. május 11. 11:13

Szakított az EA és a FIFA

Nem hosszabbított szerződést a focis videojátékok non plus ultrájának tekinthető FIFA sorozat névadójával az EA, ezzel csaknem harminc évig tartó sorozat szakadhat meg a videojátékok történelmében.

Az idei FIFA 23 lesz az utolsó olyan focis videojáték, melynél a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség nevét használja a márkát csaknem 30 évig licencelő EA - jelentette be a cég kedden. Mindez nem jelenti azt, hogy a focirajongók évente frissülő széria nélkül maradnának, hiszen a kiadónak esze ágában sincs lemondani a focis játékaihoz összegrüntdolt know-how -ról és a többi licencről, emellett a FIFA is kijelentette, hogy saját videojátékon dolgozik, amit ugyan még nem tudni, ki fog fejleszteni, de a szervezet szerint kétség sem fér hozzá, hogy a legjobb élményt nyújtja majd az iparágban.

fifa

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x)

Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x) Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

Az EA a fentieknek megfelelően 2023-tól EA Sports FC néven futtatja majd a játékot, amiben a megszokott játékmódok mellett a különféle ligákkal és csapatokkal kötött exkluzív szerződéseknek köszönhetően az összes ismert focista és csapat ott lesz a továbbiakban is.

Nem hivatalos információk szerint a FIFA és az EA viszonyát a szövetség névhasználathoz kötődő licencdíja, pontosabban annak megemelkedése mérgezte meg végzetesen. A kiadó mindenesetre már tavaly megszellőztette, hogy a védjegyhasználatra vonatkozó licenc feltételeinek újratárgyalására készül. Andrew Wilson, az EA vezérigazgatója állítólag hosszú ideje kifogásolta a labdarúgószövetség feltételeit, mely szerinte azt eredményezte, hogy rengeteg pénzért cserébe lényegében csak a nevét adta a FIFA a játékhoz.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke a hír kapcsán leszögezte, a szövetség eztán is elkötelezett a FIFA játékok iránt, a szervezet az elődökhöz méltó folytatás érdekében már felvette a kapcsolatot kiadókkal, médiacégekkel és befektetőkkel.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról