Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 4. 12:05

Instagramon toboroz orosz informátorokat a CIA

Az ügynökség útmutatót adott ahhoz, hogyan lehet őket elérni, és miként kell használni a Tor böngészőt.

Az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) a közösségi médián keresztül próbálja megszólítani azokat az oroszokat, akik hasznos információkat nyújthatnak át nekik az ukrajnai invázióval kapcsolatban. Az ügynökség hétfőn hivatalos Instagram-profilján tett közzé egy orosz nyelvű bejegyzést, amit megfogalmazása szerint azoknak szán, akik kényszert éreznek a cselekvésre az orosz kormány igazságtalan háborúja miatt.

A közzétett útmutatóban olvasható, hogyan lehet biztonságosan felvenni a kapcsolatot a CIA-jel, miként lehet hozzáférni az anonim netezést biztosító Tor böngészőhöz, valamint a hagyományos keresőmotorok által nem indexelt dark webes felületekhez. Az ügynökség azt ajánlja az oroszoknak, hogy a Tort ne a személyes vagy munkahelyi gépükön használják, hanem olyan eszközön, amit nem lehet hozzájuk kapcsolni, illetve a hétköznapi böngészéseik közben is kapcsolják be a biztonságos, inkognitót nyújtó böngészési módokat. Egy másik alternatívaként ajánlják a fizetős VPN-szolgáltatásokat, de csak azokét, amelyek üzemeltetője nem Oroszországban, Kínában vagy más, az USA szempontjából barátságtalan országban található.

A VPN-szolgáltatások iránti érdeklődés az egekbe szökött Oroszországban, miután a Kreml blokkolni kezdett több közösségi platformot és híroldalt. Az Appfigures elemzőcég becslése szerint a tíz legnépszerűbb VPN-app napi letöltési számai legalább 4275 százalékkal nőttek a Google és az Apple alkalmazásboltjaiban az ukrajnai invázió első hetében.

A CIA Instagram-posztjában egy link is található ahhoz a csatornához, amin keresztül az informátorok elküldhetik a birtokukban lévő információkat, teljes nevüket és munkaköri leírásukat. A Washington Post egy névtelenségét kérő CIA-tisztre hivatkozva nemrég azt írta, hogy az ügynökséggel már több orosz is próbált kapcsolatba lépni a támadás után.

a címlapról