Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. március 24. 15:04

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet sem javasolja a Kaspersky termékeit

Az NBSZ NKI szerint az orosz tulajdonban lévő cég tevékenysége nem független az orosz kormánytól, és már korábban is együttműködhetett azzal, ezért a Kaspersky antivírus szoftverének használata a magánfelhasználók számára is aggályokat vet fel.

A Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) az orosz-ukrán konfliktusra tekintettel nemrég közleményt adott ki, amiben óva intette a felhasználókat az oroszországi székhelyű Kaspersky cég antivírus megoldásának használatától, arra hivatkozva, hogy a szoftver magában hordozza a kibertámadások kockázatát.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) a beérkező megkeresések miatt csütörtökön adott ki tájékoztatást a magyar internetezők számára honlapján.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az intézet kiemeli: az Amerikai Egyesült Államokban a 2017-es ’17-01 Binding Operational Directive (BOD) dokumentum alapján a szövetségi kormányzati szervek és az ügynökségek nem használhatják a Kaspersky termékeit. Az Egyesült Királyság és Hollandia az előbbi dokumentumra hivatkozva szintén tiltják a használatát érzékeny adatot kezelő és létfontosságú rendszerek esetében.

Az Európai Parlament 2018-as állásfoglalása azt írja, hogy „felhívja az Uniót, hogy végezze el az intézményekben használt szoftverek, informatikai és kommunikációs berendezések és infrastruktúra átfogó felülvizsgálatát a potenciálisan veszélyes programok és eszközök elhárítása és a bizonyítottan rosszindulatú eszközök ‒ mint például a Kaspersky Lab ‒ betiltása érdekében”.

Magyarország Kormánya az új állami informatikai rendszerek üzembe helyezése esetén alkalmazandó intézkedésről szóló 1370/2018. (VIII. 13.) kormányhatározatban „egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása.”

A fentiek alapján az NBSZ NKI nem javasolja a Kaspersky termékeinek használatát, és minden ügyfelének javasolja az alábbi kockázatok mérlegelését a gyártótól származó vírusvédelmi szoftver alkalmazása kapcsán:

A vírusvédelmi rendszer

  • megszerezheti a végfelhasználók adatbázisait és meta-adatait, ezeket illetéktelenek felhasználhatják jövőbeli támadásokhoz;
  • letilthat rendszeres és célzott frissítéseket, védelmi funkciókat;
  • fájlokat kereshet és szerezhet meg a végpontokon;
  • rosszindulatú frissítéseket küldhet (általános frissítés több felhasználónak, vagy célzott frissítés egy-egy kiválasztott hálózatra, végpontra), amely során káros futtatható fájlok kerülhetnek a számítógépre;
  • ismert vírusvédelmi mintákról tájékoztatást küld a gyártónak.

Tekintettel arra, hogy a moszkvai székhelyű, orosz tulajdonban lévő cég tevékenysége nem független az orosz kormánytól, és már korábban is együttműködhetett azzal, a szoftver használata a magánfelhasználók számára is aggályokat vet fel - írja az intézet tájékoztatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról