Szerző: Koi Tamás

2022. március 22. 13:57

Megnyitotta első európai gyárát a Tesla

Mind az európai autógyártás, mind az európai elektromos autók szegmense szempontjából kitüntetett nap a mai, némi késedelem után megnyílhatott ugyanis a Telsa első európai gyára, a Berlin-Brandenburg Gigafactory.

Két és fél évvel, valamint egy világjárvánnyal az eredeti tervek ismertetését követően ma végre megnyílhatott a Tesla negyedik gyára (Gigafactory) Berlin mellett, mely egyben az elektromos autókat gyártó amerikai cég első európai gyáregysége. 

tesla-giga-berlin-quality-control

A komplexum mai megnyitóján természetesen részt vett a Tesla alapító-tulajdonosa, vallási vezetője, Elon Musk is, aki személyesen adta át az első harminc megrendelőnek a gyártósorról frissen legördült Model Y-okat, melyekért egyébiránt mintegy 64 ezer eurót, azaz átszámítva alsó hangon 24 millió forintot kell fizetniük az újdonsült tulajoknak.

A projekt születése egyébiránt távolról sem volt zökkenőmentes, eleinte környezetvédelmi aggályok miatt kellett állnia az építkezésnek, majd később a járvány és az azzal járó ellátásilánc-problémák hátráltatták a termelés beindítását. A berlini gyár létrehozása mindenesetre komoly logisztikai győzelem a Tesla számára, mely így az európai piacot helyi termelésből láthatja el (a cégnek ezt megelőzően New Yorkban, Nevadában és Shanghaiban épültek gyárai.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról