Szerző: Koi Tamás

2022. március 2. 14:54

Új WiFi6-os router jött a Telekom kábelhálózatába

Új végponti eszközt vezetett be március elsejétől DOCSIS3.1-alapú kábelhálózatán a Magyar Telekom. Az újdonsággal immár a kábeles előfizetők számára is elérhető két olyan fejlett funkció, mely korábban csak az optikai hálózatra csatlakozó előfizetők számára volt adott.

Új, továbbfejlesztett ügyfél-végponti berendezést (customer-premises equipment, azaz CPE) vezetett be DOCSIS3.1-alapú kábelhálózatán a Magyar Telekom. A Sagemcom által gyártott, 3896AX típusú home gateway két legfontosabb újdonsága, hogy a Wi-Fi modul immár képes a 802.11ax szabványnak megfelelő, azaz WiFi6-os kapcsolatra, emellett a négy ethernet-csatlakozójából az egyik 2,5 GbE-képes.

A fenti két műszaki képesség nem számít kuriózumnak a Telekom kínálatában, a cég ugyanis korábban két olyan, optikai hálózatokhoz fejlesztett CPE-t is bevezetett már, melyek egyaránt képesek WiFi6-elérésre és 2,5 GbE kapcsolatra.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kábelhálózaton ugyanakkor ez az első ilyen eszköze a Telekomnak, melyet a cég azoknak az ügyfeleknek biztosít, akik újonnan fizetnek elő gigabites letöltési sebességet kínáló (Gigaerős) kábelnetes csomagra, illetve valamelyik lassabb csomagról ilyen előfizetésre váltanak. 

Egyelőre nincs nyoma annak, hogy az új eszközök bevezetésével párhuzamosan a Telekom a kábelnetes hálózati kapcsolatot WAN-oldalon is tuningolni szándékozná, azaz a DOCSIS3.1 szabványnak megfelelően továbbfejlesztett kábeles hálózatokon továbbra is marad a maximum 1 Gbps letöltési és 25 Mbps (kisebb területen 200 Mbps) feltöltési sávszélesség.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.