Szerző: Koi Tamás

2022. március 2. 14:54

Új WiFi6-os router jött a Telekom kábelhálózatába

Új végponti eszközt vezetett be március elsejétől DOCSIS3.1-alapú kábelhálózatán a Magyar Telekom. Az újdonsággal immár a kábeles előfizetők számára is elérhető két olyan fejlett funkció, mely korábban csak az optikai hálózatra csatlakozó előfizetők számára volt adott.

Új, továbbfejlesztett ügyfél-végponti berendezést (customer-premises equipment, azaz CPE) vezetett be DOCSIS3.1-alapú kábelhálózatán a Magyar Telekom. A Sagemcom által gyártott, 3896AX típusú home gateway két legfontosabb újdonsága, hogy a Wi-Fi modul immár képes a 802.11ax szabványnak megfelelő, azaz WiFi6-os kapcsolatra, emellett a négy ethernet-csatlakozójából az egyik 2,5 GbE-képes.

A fenti két műszaki képesség nem számít kuriózumnak a Telekom kínálatában, a cég ugyanis korábban két olyan, optikai hálózatokhoz fejlesztett CPE-t is bevezetett már, melyek egyaránt képesek WiFi6-elérésre és 2,5 GbE kapcsolatra.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kábelhálózaton ugyanakkor ez az első ilyen eszköze a Telekomnak, melyet a cég azoknak az ügyfeleknek biztosít, akik újonnan fizetnek elő gigabites letöltési sebességet kínáló (Gigaerős) kábelnetes csomagra, illetve valamelyik lassabb csomagról ilyen előfizetésre váltanak. 

Egyelőre nincs nyoma annak, hogy az új eszközök bevezetésével párhuzamosan a Telekom a kábelnetes hálózati kapcsolatot WAN-oldalon is tuningolni szándékozná, azaz a DOCSIS3.1 szabványnak megfelelően továbbfejlesztett kábeles hálózatokon továbbra is marad a maximum 1 Gbps letöltési és 25 Mbps (kisebb területen 200 Mbps) feltöltési sávszélesség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról