Szerző: Koi Tamás

2022. március 2. 09:58

Komoly válságba került az Epam az orosz-ukrán háború miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe hozta az orosz-ukrán háborús konfliktus a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztőjének számító, erős magyar háttérrel rendelkező Epamot.

Bezuhantak az Epam részvényei a New York-i értéktőzsdén az orosz-ukrán háború kezdete óta, az IT-világ egyik legnagyobb fejlesztőcégének erős ukrán kitettsége miatt - írja a Forbes. A cégnek 14 ezer ukrán munkavállalója van, a múlt héten indult fegyveres konfliktus ezáltal jelentős mértékben akadályozza az Epam működését.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalatnak ráadásul Oroszországban és Fehéroroszországban is van mintegy 18 ezer munkavállalója, azaz a konfliktus hatásai jelenleg mindkét (mindhárom) hadviselő fél részéről jelentkeznek. A társaság közel 40 ezer munkavállalót foglalkoztat a világon, ennek megfelelően a konfliktus az Epam kapacitásainak jelentős részét érintik.

A cégvezetés szerint a dolgozók egy része kijevi vagy harkivi óvóhelyeken próbált menedéket találni, akit csak tehettek, a konfliktus által jelenleg kevéssé érintett nyugat-ukrajnai régióba evakuáltak.

A legsúlyosabb harcok által érintett két nagyvárosban, Harkivban és Kijevben becslések szerint több tízezer, az IT-iparágban dolgozó mérnök és fejlesztő él, akik az Epam mellett olyan világcégeknek vagy startupoknak dolgoznak, mint az Amazon, a Wix, a Lyft, a Snap vagy éppen az Ajax Systems. A külföldi szakemberek kimenekítése folyamatos, a férfi ukrán munkavállalókra azonban hadkötelesség vonatkozik, így ők nem hagyhatják el az országot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról