:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 2. 09:58

Komoly válságba került az Epam az orosz-ukrán háború miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe hozta az orosz-ukrán háborús konfliktus a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztőjének számító, erős magyar háttérrel rendelkező Epamot.

Bezuhantak az Epam részvényei a New York-i értéktőzsdén az orosz-ukrán háború kezdete óta, az IT-világ egyik legnagyobb fejlesztőcégének erős ukrán kitettsége miatt - írja a Forbes. A cégnek 14 ezer ukrán munkavállalója van, a múlt héten indult fegyveres konfliktus ezáltal jelentős mértékben akadályozza az Epam működését.

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A vállalatnak ráadásul Oroszországban és Fehéroroszországban is van mintegy 18 ezer munkavállalója, azaz a konfliktus hatásai jelenleg mindkét (mindhárom) hadviselő fél részéről jelentkeznek. A társaság közel 40 ezer munkavállalót foglalkoztat a világon, ennek megfelelően a konfliktus az Epam kapacitásainak jelentős részét érintik.

A cégvezetés szerint a dolgozók egy része kijevi vagy harkivi óvóhelyeken próbált menedéket találni, akit csak tehettek, a konfliktus által jelenleg kevéssé érintett nyugat-ukrajnai régióba evakuáltak.

A legsúlyosabb harcok által érintett két nagyvárosban, Harkivban és Kijevben becslések szerint több tízezer, az IT-iparágban dolgozó mérnök és fejlesztő él, akik az Epam mellett olyan világcégeknek vagy startupoknak dolgoznak, mint az Amazon, a Wix, a Lyft, a Snap vagy éppen az Ajax Systems. A külföldi szakemberek kimenekítése folyamatos, a férfi ukrán munkavállalókra azonban hadkötelesség vonatkozik, így ők nem hagyhatják el az országot.

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról