Szerző: Koi Tamás

2022. február 18. 11:21

Engedélyezték az első inzulinpumpa-vezérlő appot

Engedélyezte az Amerikai Élelmiszerügyi- és Gyógyszerfelügyelet az első, kereskedelmi forgalomban elérhető inzulinpumpákat vezérlő okostelefonos app használatát, amivel a cukorbetegek étkezések előtti rutinja jóval kényelmesebbé válhat.

Az inzulinpumpák megjelenése jelentős mértékben megkönnyítette a diabétesszel küzdők életét, ám az inzulinszint étkezések előtti szabályozása még így is kényelmetlenséget okozhat egyeseknek, különösen nyilvános helyeken.

Az amerikai Tandem Diabetes Care most bejelentette, hogy megszületett a megoldás erre a problémára is, miután az Amerikai Élelmiszerügyi- és Gyógyszefelügyelet engedélyezte a cég inzulinpumpáinak működését szabályozó okostelefonos app használatát.

tandem-insulin-pump-tslimx2-controliq-tconnect-738x503

A inzulint a szervezetbe juttató inzulinpumpák közül egyes modernebb, glükózmonitorral is felvértezett változatokat már korábban elláttak okostelefonos csatlakozási lehetőséggel, ám a mobilok mindeddig szigorúan csak kontrolleszköz-szerepet tölthettek be ilyen esetben.

A t:slim X2 inzulinpumpával használható, Android és iOS operációs rendszerekre letölthető t:connect eddig is ellátta a fenti feladatokat, a héten megjelent frissítést követően azonban már az inzulindózis befecskendezésére is utasítható a rendszer az appon keresztül. 

A fejlesztő az engedélyek beszerzését követően idén tavasszal egyelőre csak egy szűkebb felhasználó bázis számára teszi elérhetővé az újítást, melyet a tervek szerint idén nyáron kaphat meg mindenki, aki kompatibilis inzulinpumpával rendelkezik.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról