Szerző: Koi Tamás

2022. február 1. 09:32

Hacktivity Zer0 Day - az alapvető kiberbiztonsági tudásbázis

Az internet széleskörű elterjedésével a rengeteg előny mellett veszélyek is leselkednek az emberekre. Ilyenek többek között az adathalász e-mailek és weboldalak, az online bántalmazási formák, a nem kívánatos tartalmak  könnyű és korlátlan elérhetősége, vagy például a személyes adatokkal való számtalan visszaélés. Ezek  a veszélyek, noha mindenki életében jelen vannak, különösen kiszolgáltatottá teszik a gyermekeket.

Az UNICEF adatai szerint hazánkban jelenleg a 10-18 éves gyermekek 96 százalékának van mobiltelefonja, 88 százalékának pedig közösségi profilja, az oktatási rendszer kerettantervében azonban jelenleg nem szerepel olyan egységes tananyag, amely felkészítené a jövő generációját az elektronikus eszközök tudatos és biztonságos használatára.

Ezért született meg a Hacktivity Zer0 Day kezdeményezés (https://0day.hu), melynek küldetése, hogy a gyermekeket segítse és megtanítsa a  digitális terek biztonságos és tudatos használatára, de fontos célja az is, hogy a szülők és pedagógusok is megismerjék a digitális világ aktuális trendjeit, tisztában legyenek vele, hogy a fiatalok épp milyen platformokat használnak, illetve a gyermekek mindennapi eszközhasználata közben felmerülő  problémákat gyakorlottan meg tudják oldani.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Hacktivity Zer0 Day eredetileg egy egész napos fizikai konferenciaként került volna lebonyolításra,  ahol a gyermekek, szülők és pedagógusok izgalmas előadásokon és interaktív feladatokon, workshopokon keresztül ismerkedhettek volna meg a digitális világgal és annak aktuális veszélyeivel, de ezt a kezdeményezést a pandémia végül felülírta.  

A Zer0 Day így a virtuális térbe szorult és egy egész napos, 2021. november 4-től elérhető online videófolyamként látott napvilágot a Clico Magyarország és a PaloAlto Networks segítségével és a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával. A https://0day.hu weboldal alapvető kiberbiztonsági videótárként szolgál, azaz a különböző témákban készült tartalmakat, előadásokat és kerekasztal  beszélgetéseket bármikor tartalomjegyzék szerűen el lehet érni és le lehet játszani, ahogy az egész napos videófolyam is bármikor visszanézhető. A készítők célja, hogy a gyermekeknek és a  szülőknek/pedagógusoknak szóló tudatosító tartalmak folyamatosan rendelkezésre álljanak és  bővüljenek, hogy egy olyan tudásbázis alakuljon ki, amelyet bárki bármikor elérhet és felhasználhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról