Szerző: Koi Tamás

2022. január 3. 13:01

Y2K22-bug tesz működésképtelenné egyes Exchange telepítéseket

Úgy tűnik, a 2022-es esztendőnek is viszonylag hamar meglett a maga Y2K (vagyis Y2K22) bugja - ezúttal a Microsoft egyes Exchange szerver installációi zavarodnak meg az évváltástól.

A beépített antivírus-motor verziójelölésével összefüggésben lévő rendszerhiba olyannyira zavarba hozhat egyes, helyben telepített Exchange szerver változatokat, hogy az képtelen továbbítani a bejövő- és kimenő e-maileket - derül ki a Bleeping Computer riportjából. A Microsoft gőzerővel dolgozik a probléma megoldásán, addig is a cég leírása alapján egy manuális bevihető szkripttel orvosolható a probléma.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A dátumkezelési hiba az Exchange 2016 és 2019 szerverek helyben telepített változatait érinti, az ominózus Powershell szkript pedig reseteli az antivírus szkenner verziójelölését, pontosabban egy olyan, nem létező dátumot állít be verziójelölésként, melytől nem omlik össze a rendszer antivírus-motorja.

A mostani, dátumkezelési hiba mindenesetre arra enged következtetni, hogy az Y2K bughoz hasonló problémák rémétől soha nem fog megszabadulni az IT-szakma, ráadásul a jelek szerint azok teljesen váratlanul rátörhetnek az adminokra, az évnek többnyire abban a szakaszában, melyet senki nem kíván sürgős beavatkozást igénylő hibaelhárítással tölteni.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról