:

Szerző: Koi Tamás

2021. december 29. 13:54

Hajmeresztő tippet adott az Amazon Alexája egy tízéves kislánynak

Hogy mennyire nem szabad vakon hagyatkozni az intelligens asszisztensek tippjeire, azt jól példázza egy tízéves amerikai kislány esete, aki igazi orosz rulett-tippet kapott az Amazon Alexájától.

Az intelligens asszisztensek körültekintő használatára figyelmeztet az a karácsonyi történet, mely akár tragédiával is végződhetett volna - a két főszereplő egy tízéves amerikai kislány és egy Echo okoshangszóróba zárt Amazon Alexa asszisztens, mely készséggel javasolt valami "kihívást" az unatkozó gyereknek, miután az a YouTube-ról streamelt tornagyakorlatokat megunta.

A BBC tudósítása szerint a kislánynak ezt követően szó szerint azt javasolta az asszisztens, hogy egy mobiltöltőt dugjon félig a konnektorba, a szabadon lévő fém részeket pedig érintse meg egy fémpénzzel.

amazon_echo_2

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kislány édesanyja, aki a jelenet szem- és fültanúja volt, saját bevallása szerint először nem hitt a fülének, majd kétségbeesetten próbált rákiabálni az asszisztensre, hogy azonnal fejezze be a monológot. 

Az Alexához hasonló asszisztensek nyilván nem találnak ki hasonló poénokat maguktól, illetve sokak meggyőződésével ellentétben nem kívánnak senkit készakarva megölni, így a fenti trükknek (penny challenge) is megvan már a maga kis szubkultúrája a TikTokon, vélhetően ezt ásta elő az internet bugyraiból a kislány kérésére a hangasszisztens.

Az Amazon azonnal megváltoztatta a rendszer működési algoritmusát, amint értesült az esetről, és bocsánatot kért az érintett családtól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.