:

Szerző: Koi Tamás

2021. december 21. 14:26

Egy év múlva düböröghet a mobil szélessáv a londoni metróban

Ahhoz képest, hogy a londoni metróhálózat már jócskán túllépte a centenáriumot, igazán nem tűnik soknak az a további egy év, amit ki kell várni ahhoz, hogy legalább a legforgalmasabb állomásokon és az alagúthálózat egy részén elinduljon a szélessávú mobilnet-szolgáltatás.

Aláírta az első két partner, a British Telecom csoporthoz tartozó EE és a Three UK az infrastruktúra-tulajdonos BAI Communications-szel a szerződést, melynek értelmében 2022 végén elindulhat a kereskedelmi 4G és 5G hálózat a londoni metró legnagyobb forgalmú állomásain és egyes alagútszakaszokban. 

oxford_circus

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A XIX. században született londoni metróhálózat talán az egyik legtradicionálisabb kéregalatti vasúthálózata Európának, egyben az utasok által használható telekommunikációs hálózatok tekintetében a legelmaradottabb is. Az Underground legtöbb állomásán, illetve az alagutakban a mai napig nincs mobil térerő, azaz nem elég, hogy a mobilnet nem érhető el utazás közben, de még olyan alapszolgáltatások, mint a beszédhívás is szünetelnek addig, amíg az utas a keskeny metrószerelvényekben utazik.

A BAI Communications végül a koncessziós jogok 20 évre történő megszerzése után idén nyáron kezdte meg a hálózatépítési munkálatokat a legendás helyszínen, melynek teljes lefedését 2024-re ígérik. A 2022-es indulásra valószínűleg csatlakozik az EE-hez és a Three-hez a két másik nagy piaci szereplő, az O2 UK és a Vodafone is, utóbbi januárban írhatja alá az erre vonatkozó szerződést a BAI-jal.

a címlapról