Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 21. 14:22

Kis híján a Huawei sorsára jutott a Honor

Nem tudták eldönteni az érintett amerikai kormányhivatalok képviselői, hogy a Huaweiből tavaly novemberben kivált Honor felkerüljön-e a kereskedelmi minisztérium által vezetett rettegett Entity Listre.

Ketten mellette, ketten pedig ellene szavaztak, így szavazategyenlőség miatt végül nem született döntés annak kapcsán, hogy a Huaweiből tavaly novemberben kivált Honor felkerüljön-e arra a listára, mely gyakorlatilag a Huawei pályafutásának végét hozta az okostelefonos szegmensben.

Ez az amerikai kereskedelmi minisztérium által vezetett "entity list", melyre az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások (cégek, szervezetek vagy akár magánszemélyek) kerülhetnek, és akivel azután amerikai cég csak speciális engedélyek kínkeserves úton történő beszerzése után létesíthet bármilyen partneri viszonyt.

honor_magic3_launch

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Honor kapcsán most a védelmi minisztérium, az energiaügyi minisztérium, a kereskedelmi minisztérium és a külügyminisztérium képviselői szavaztak - előbbi kettő a cég listára kerülése mellett, utóbbi kettő ellene. Vagyis patthelyzet alakult ki, ami ugyanakkor távolról sem feloldhatatlan, hiszen jöhet még egy második körös szavazás a politikai kinevezettekkel, majd ha ez sem vezet eredményre, Joe Biden egy személyben dönthet a Honor sorsáról.

A nemzetbiztonsági fenyegetést ezzel együtt valamivel nehezebb lehet indokolni a Honornál, mint a Huawei esetében, hiszen a Honor a korábbi anyacéggel szemben nem gyárt mobilhálózati berendezéseket, fogyasztói termékeivel pedig egyáltalán nincs jelen az Egyesült Államokban.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról